Espai públic

Mataró: l’única gran ciutat de Barcelona que manté tancats els parcs infantils

L’ajuntament argumenta que per poder tenir-los oberts caldria garantir una sèrie de mesures de seguretat que no té personal per cobrir

Mataró: l’única gran ciutat de Barcelona que manté tancats els parcs infantils
2
Es llegeix en minuts
Joan Salicrú
Joan Salicrú

Periodista

ver +

Totes les grans ciutats de l’àrea de Barcelonal’Hospitalet, Terrassa, Sabadell, Badalona...– van reobrir els parcs infantils el 20 de juny i des d’aleshores no els han tancat, de manera que els nens han pogut anar-hi a jugar tant a l’estiu com a la tardor com ara a l’hivern.

¿Totes les ciutats? ¡No! A l’extrem nord de la regió metropolitana, hi ha una ciutat on els parcs es mantenen tancats, precintats, pràcticament des de fa un any –amb un petit respir entre el 18 de juny i el 20 de juliol, quan van tornar a tancar-se. Es diu Mataró.

Als habitants d’aquesta ciutat se’ls anomena ‘capgrossos’ i es diu que de vegades porten a terme ‘capgrossades’, això és, coses sense sentit o intents de ser «més papistes que el Papa». Això és el que molts pares de la ciutat pensen i comenten aquests dies a la sortida de les escoles, ara que el dia s’allarga i els nens, instintivament, volen mantenir-se al carrer i, per descomptat, jugar en algun dels 128 parcs infantils de la ciutat.

Un pare de l’escola Montserrat Solà, Òscar Fernández, per exemple, li va dirigir una comunicació al mateix alcalde de Mataró via Instagram a la qual EL PERIÓDICO ha tingut accés per preguntar-li per què a Mataró els parcs continuen tancats quan estan oberts a la resta de les grans ciutats catalanes.

«L’Ajuntament de Barcelona informa cada parc de les condicions d’ús. Em sembla que a Mataró es pot fer el mateix. L’ús dels parcs beneficia la salut dels nens, més encara quan s’ha demostrat que són mals transmissors del virus. [que estiguin tancats] és un greuge comparatiu amb nens d’altres ciutats, ¿no?», li va escriure a David Bote.

La resposta de l’alcalde va anar en la mateixa línia que dona l’ajuntament –que és qui té la competència de decidir si s’obren o no– quan se li pregunta sobre el tema: «No és prudent fer-ho, no podem garantir la seguretat dels nens, que com a ciutadans també tenen drets».

Fonts municipals recorden que caldria garantir la neteja i la desinfecció dels espais, establir-hi agents de control i informació i reduir aforaments a partir d’un conjunt de pautes que va establir la Generalitat quan va finalitzar el desconfinament i que no hi ha personal suficient per garantir-ho.

«La voluntat no és molestar ningú, sinó ser prudents i vetllar per la salut de la ciutadania. Conscients que és un tema que preocupa i angoixa, la voluntat del govern és poder reobrir els parcs infantils quan disminueixi clarament la corba de contagis, però de moment Mataró segueix en un risc molt alt de rebrot», han comentat fonts de l’ajuntament –en el dia d’avui l’índex de rebrot estava en 373–.

Ocupació de facto dels parcs

De totes maneres, una cosa és el que apunta l’ajuntament i l’altra, la pràctica real dels pares i mares. Un passeig per alguns d’aquests parcs permet constatar que en realitat els parcs infantils estan gairebé tots en funcionament i que els pares i els nens els han desprecintat.

En relació amb aquesta realitat, que l’ajuntament no nega, fonts municipals asseguren que la Policia Local vigila els parcs, hi reposarà els precintes en cas que algú els hagi desmuntat i, si s’identifica la persona responsable de desprecintar-los, podria ser sancionada amb una multa de fins a 600 euros.

Notícies relacionades

Més notícies de Mataró en l’edició local d’EL PERIÓDICO