Les eleccions del 14-F a la capital del Maresme

El PSC guanya unes autonòmiques a Mataró per primera vegada des del 2003

Esquerra i Junts aconsegueixen uns resultats similars als de la resta de Catalunya i destaca el 10% de Vox

El PSC guanya unes autonòmiques a Mataró per primera vegada des del 2003
1
Es llegeix en minuts
Joan Salicrú
Joan Salicrú

Periodista

ver +

La victòria en vots de Salvador Illa al conjunt de Catalunya va tenir un regust encara més dolç aquest diumenge a Mataró, ja que els socialistes van aconseguir recuperar la capital del Maresme, cosa que no aconseguien des del 2003 –només ho havien aconseguit anteriorment el 1999–, en el moment en què Pasqual Maragall encapçalava la llista dels socialistes.

Posteriorment diverses formacions es van repartir la victòria en unes catalanes a Mataró: CiU (2006, 2010, 2012), Junts pel Sí (2015) i Ciutadans (2017). Abans de les dues victòries del PSC amb Pasqual Maragall com a candidat, en totes les anteriors convocatòries autonòmiques va ser CiU qui es va guanyar, des del 1980.

Els resultats a Mataró es van situar en una tessitura molt semblant als de la resta de Catalunya. En segona posició, Esquerra Republicana, amb un punt menys que la tendència a la resta, i en tercera Junts per Catalunya, amb un punt i mig menys.

El que sí que crida l’atenció és el 10,70% obtingut per la candidatura de Vox, exactament tres punts més que al conjunt de Catalunya, cosa que demostra la base electoral que les plataformes de tall xenòfob tenen a la ciutat. No en va, els 4.625 vots d’aquest diumenge a la llista d’Ignacio Garriga són calcats als 4.704 que va aconseguir Mónica Lora el 2011 amb Plataforma per Catalunya.

Mónica Lora, diputada al Parlament 

Notícies relacionades

Precisament, la nit electoral també va significar la reaparició en l’escena política de Lora, una vella coneguda dels mataronins. La que va ser portaveu de Plataforma per Catalunya a l’ajuntament entre el 2011 i el 2019 s’asseurà al Parlament de Catalunya, ja que ocupa la cinquena posició de la llista de Vox, formació a què es va integrar a principis del 2019.

Més notícies de Mataró a l’edició local d’EL PERIÓDICO