EN SUBSTITUCIÓ DE 'LES SANTES'

Festa als carrers de Mataró malgrat les restriccions pels rebrots

Desenes de joves, alguns sense mascareta, festegen amb alcohol a la capital del Maresme la matinada següent que el Govern prohibís els 'botellons'

Les celebracions matinals coincideixen amb la principal nit de 'Les Santes', festa major del municipi cancel·lada aquest any per la Covid-19

esteve-mataro / periodico

2
Es llegeix en minuts
Esteve Vallmajor

Els actes alternatius i improvisats de ‘Les Santes’, festa major de Mataró (Maresme) cancel·lada a causa de la Covid-19, han acabat florint i dos centenars de joves, alguns sense mascareta però amb cerveses a la mà, es van concentrar ahir a la matinada al centre de la capital per celebrar la festivitat mentre el Govern, aquell mateix dia, prohibia els ‘botellons’ i limitava l’oci nocturn.

La concentració es va forjar sigil·losament i a través del boca a boca perquè la Policia i les administracions locals no coneguessin la idea de celebrar un ‘No n’hi ha prou’ alternatiu. Així, només al voltant de 200 persones, segons fonts policials, van poder celebrar aquesta festivitat, que, normalment, congrega unes 7.000 persones davant l’Ajuntament de Mataró.

A les dues de la matinada, amb el bafle a la màbafle i amb ganes de festa, els joves de Mataró van començar cantant El Bequetero per commemorar el ‘Desvetllament bellugós’, del dia 25 de juliol, i, posteriorment, van representar els tradicionals balls de les figures de la família Robafaves. També es van encendre alguns petards en una rotllana improvisada que volia commemorar les figures de foc, com el Drac i la Momerota, que aquest any no han pogut sortir.

mataro-2 / periodico

Presència policial sense sancions

Els participants es van concentrar darrere del consistori, a la plaça del Ajuntament de Mataró, per una qüestió d’espai. A la cantonada davant l’ajuntament hi havia presència policial de Mossos d’Esquadra i tres dotacions de la policia local.

Tot i que van deixar 15 minuts de treva, van acabar apareixent a la plaça a peu per fotografiar la situació i finalment dos cotxes de la policia local van acabar entrant, per generar un efecte dissuasori. Una actuació que no va obtenir resultat, ja que els líders de la festa, vista la situació, van cridar: «Cap a la plaça de Can Xammar!», cap a on es va traslladar la festa fins a altes hores de la nit.

Els veïns de Can Xammar van fer múltiples trucades a la policia local per les «molèsties» que va generar la concentració i a les 2.55 h la policia es va presentar al lloc dels fets, sense actuar ni identificar cap dels assistents.

Persones sense mascareta

El consistori mataroní defensa «el respecte de les mesures de seguretat» i considera que aquest tipus de situacions «s’han d’evitar». El regidor de Cultura, Xesco Gomar (PSC), va alertar fa uns dies, durant la presentació del també suspès festival ‘Mataró s’enlaira’, que «allà on no arribi la responsabilitat, arribarà la policia», referint-se a les possibles aglomeracions de persones.

Notícies relacionades

Fonts de la policia local relaten que hi havia algunes persones sense mascareta. Durant els balls en grupet, asseguts a terra tota l’estona, els promotors de l’acte alertaven la ciutadania que era indispensable portar la mascareta per ser allà –tot i que ningú va ser expulsat per no portar-la–, obligatòria a Catalunya malgrat mantenir la distància de seguretat.

Més notícies de Mataró en l’edició local d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA