DE MATARÓ A BARCELONA

La Generalitat defensa que el trasllat de TIC Salut a Barcelona «optimitza l'eficiència» de la fundació

El PSC de Mataró es mostra «totalment en contra» que l'organisme deixi la ciutat i emplaça el Parlament a explicar si es tracta d'una decisió «definitiva»

El canvi de seu arriba després de 13 anys d'estar ubicada a la capital del Maresme, en el marc del parc tecnològic TecnoCampus, des del 2006

parktacno

parktacno

4
Es llegeix en minuts
A.R.

La Fundació TIC Salut Social, organisme vinculat al Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, fins ara situada a Mataró, ha traslladat la seva seu a la ciutat de Barcelona el 25 de novembre. 

Així ho va ratificar el seu Patronat després d’una reunió feta 31 d’octubre. El canvi d’ubicació arriba després de 13 anys a la capital del Maresme, des de la seva fundació, l’octubre del 2006.

Segons el comunicat de l’entitat, el canvi pretén«centralitzar i compartir recursos comuns i optimitzar l’eficiència i la sostenibilitat, valors sobre els quals es reflecteix la Fundació TIC Salut Social i el Departament de Salut català».

Per la seva banda, el Primer Secretari del PSC de Mataró, Juan-Carlos Jerez, afirma que el partit està «totalment en contra traslladar la Fundació TIC fora de la ciutat». Per aquesta raó, les diputades del grup parlamentari socialista, Assumpta Escarp i la diputada mataronina, Alícia Romero, han entrat una sèrie de preguntes a la Cambra catalana per aclarir aquesta decisió del Govern.

«Un pas enrere», segons el PSC

Pel PSC de Mataró, la decisió de traslladar la Fundació TIC Salut Social «no té cap justificació». 

Segons les diputades Assumpta Escarp i Alícia Romero, «l’any 2006, es va rebre amb gran satisfacció que la Generalitat decidís crear la Fundació TIC Salut per facilitar la transformació digital del model assistencial de salut i social del país. En aquell moment, el govern apostava perquè ciutats mitjanes, més enllà de Barcelona, fossin seus d’institucions del país per generar més equilibri i cohesió territorial».

«Mataró va ajudar al naixement i creixement de TIC Salut, cedint un espai a la fundació a la seu de l’Escola Universitària Politècnica i posteriorment el seu trasllat al Parc del TecnoCampus l’any 2010. Fins ara la fundació s’ha integrat plenament a la missió del TecnoCampus i del seu ecosistema compartint projectes i objectius», recorda Romero, que va ser regidor de Promoció econòmica i presidenta de TecnoCampus Mataró; amb la qual cosa, «no s’entén com la Generalitat fa aquest incomprensible pas enrere», lamenta el regidor socialista, Juan-Carlos Jerez.

Canvi de seu

A partir d’una proposta del Departament de Salut, en la sessió del 19 de setembre del 2006, el govern de la Generalitat de Catalunya va autoritzar la creació de la Fundació Centre TIC i Salut. El 9 d’octubre es va constituir a Mataró en el marc del parc tecnològic TecnoCampus Mataró-Maresme.

La Fundació TIC Salut Social està formada per diverses administracions públiques involucrades en els àmbits de la salut, el benestar social i les tecnologies de la informació i la comunicació, així com per agrupacions d’hospitals i centres sanitaris. 

Les actuacions de la Fundació se centren en la funció d’observatori, amb l’elaboració del Mapa de tendències i el Mapa d’Experiències en TIC i salut; la funció d’innovació, amb l’eSalut, la salut 2.0 i els projectes internacionals; la normalització i homologació, amb l’Oficina d’Interoperabilitat i, finalment, la funció de publicacions, amb la publicació mensual del FlashTICSS, entre d’altres.

Ara, després de 13 anys a Mataró, la nova seu s’ubica a l’Edifici Salvany de Barcelona (C/ Roc Boronat, núm. 81-95); un edifici que ja acull altres entitats del Departament de Salut, com l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT), la Subdirecció General d’Ordenació i Desenvolupament Professional, l’Agència Catalana de Seguretat Alimentària i l’Agència de Qualitat i Evaluació Sanitàries de Catalunya (AQUaS). D’aquesta manera, s’«optimitza l’eficiència i la sostenibilitat» de la fundació, segons el comunicat del mateix organisme.

Per a la Fundació TIC Salut Social, el balanç amb la ciutat de Mataró, les seves entitats, l’alcaldia i el TecnoCampus Mataró-Maresme «ha sigut molt positiu i només queda agrair el recolzament obtingut al llarg d’aquest temps». I a més, «es mantindran els acords impulsats fins ara i se’n buscaran de nous, a fi d’ampliar les sinergies obtingudes durant aquests anys i el treball realitzat».

No obstant, els socialistes es pregunten si és una «decisió definitiva» o si «és aquest l’exemple de la falta de política que té el Govern respecte a l’equilibri territorial del país amb grans projectes repartits per diverses ciutats de Catalunya».

La resposta del Departament de Salut

Aquestes preguntes han sigut traslladades a la Cambra catalana i la consellera de Salut, Alba Vergés, ha justificat la decisió explicant que, «de cara el futur, perquè la fundació pugui treballar de manera més eficient, necessitem que estigui amb la resta d’unitats del Departament de Salut, que pugui créixer, i no ho pot fer en el TecnoCampus, i que pugui estalviar costos, per destinar-los en els projectes d’innovació del nostre país».

Una resposta que no ha convençut la diputada socialista Alícia Romero, que ha insistit en el fet que el Govern rectifiqués la decisió, al·legant que: «Un govern ha de promoure la justícia social, el progrés econòmic i l’equilibri territorial, en una era tecnològica, traslladar uns serveis perquè estiguin més a prop, no té sentit. L’alcalde de Mataró va oferir espais gratuïts a la ciutat perquè vostès no se n’anessin, però la decisió ja estava presa de manera unilateral. Estan fent un procés de recentralització de delegacions i serveis». 

Notícies relacionades

La consellera, però, ha conclòs que «el sistema de salut de Catalunya treballa per a l’equitat territorial del país. Traslladar-se a Barcelona no significa deixar de treballar amb la ciutat de Mataró. És més, continuem treballant amb el TecnoCampus i acollint els seus estudiants en pràctiques, ens hem presentat a la convocatòria PECT, amb un projecte liderat per l’ajuntament mataroní i col·laborem amb el consistori per a la iniciativa ‘Mataró Ciutat Cuidadora’».

Més notícies de Mataró

Temes:

PSC PSC