PUNT I A PART A PODEM MATARÓ

Montse Morón deixa Podem Mataró i se'n va amb la nova plataforma de Fachín

La fins ara secretària general de la formació morada mantindrà la seva acta de regidora a l'Ajuntament

El fins ara cercle crític Podem Eixample Mataró, amb Ana María Caballero al capdavant, passarà a ser la referència local

Montse Morón, Ana María Caballero i Sarai Martínez el juliol de 2015, quan compartien el grup municipal de VoleMataró a l’Ajuntament.  

Montse Morón, Ana María Caballero i Sarai Martínez el juliol de 2015, quan compartien el grup municipal de VoleMataró a l’Ajuntament.   / PODEM MATARÓ

5
Es llegeix en minuts
Joan Salicrú

De pretendre guanyar l'alcaldia de Mataró quan el moviment va començar a agafar força a la capital del Maresme a deixar el partit i anar-se'n a un de nou, tot i que sense deixar l'acta de regidora. Aquest és el recorregut que Montse Morón, fins aquest dimarts secretària general de Podem a Mataró, ha portat a terme en poc més de dos anys de carrera política.

Pocs dies després que es deixés veure a les primeres files de la presentació de la nova plataforma fundada pel fins ara secretari general de la formació a Catalunya, Albano-Dante Fachín -al qual ha lligat el seu futur polític en els últims mesos-, aquest dimecres Montse Morón va anunciar la seva decisió de deixar la secretaria general de la formació a Mataró després de la "deriva antidemocràtica" que a parer seu ha viscut Podem a Catalunya en els últims mesos. Ho va fer a través d'una carta al secretari general de la formació, Pablo Iglesias, remesa només a alguns mitjans de comunicació locals. 

Segons els fins ara responsables locals del partit, a més de Morón també van dimitir els altres tres membres del Consell Ciutadà Municipal, David Lloveras, Miguel García i Sarai Martínez, l'altre regidor del grup municipal VoleMataró vinculat al cercle de Podem -es va constituir com a agrupació d'electors davant la negativa de la direcció nacional a què el nom de Podem figurés en les candidatures municipals, excepte a Barcelona i Terrassa.

Així mateix, l'assemblea celebrada dimarts a la nit hauria decidit la dissolució del cercle local, per la qual cosa totes les persones que participaven de l'acte deixen la militància al partit.

Sarai Martínez, l'altra regidora municipal, no deixa el partit 

No obstant això, Sarai Martínez ha desmentit a EL PERIÓDICO DE CATALUNYA la seva marxa de Podem Mataró. "No he deixat la militància de la formació a nivell local, però que quedi clar que tampoc pretenc assumir cap càrrec ni encara menys agafar el relleu de Montse Morón", ha explicat, i també recorda que en realitat els que han deixat el partit són només ella i el seu grup de persones més proper. És una manera de marcar distàncies amb la seva companya de grup municipal, amb qui de totes maneres assegura que seguirà compartint projecte polític per a Mataró. 

En aquesta línia, Martínez nega cap tensió amb la seva companya de grup, com insistentment s'ha rumorejat en les últimes setmanes. “Per a mi no canvia res; Montse Morón és la meva companya i seguim compartint projecte. No és incompatible que ella estigui en un altre partit i que seguim juntes al mateix grup municipal, perquè aquest prové d'una agrupació d'electors i no del partit en si. El projecte és per a Mataró i el compartim", ha comentat.

Com a prova de la possibilitat de conviure dins del grup, Martínez recorda que en el protocol intern del grup municipal figura la possibilitat que els diferents membres del mateix puguin votar de manera diferenciada en qüestions més enllà de l'àmbit municipal, tot i que admet que aquesta possibilitat mai no s'ha dut a terme, de moment.

Sarai Martínez, això sí, admet dos punts de discrepància clars amb Montse Morón. El primer, el seu suport a Catalunya en Comú de cara a les eleccions del 21 de desembre -“jo soc proconfluència, ho he dit sempre, si és la manera de sumar i guanyar, encara que votés 'no' en la consulta imposada des de Madrid"- i la seva oposició a la moció de censura contra l'alcalde David Bote, de la qual, en principi, el grup de VoleMataró n'era un dels impulsors -“en cap moment el meu nom ha aparegut entre els impulsors d'aquesta iniciativa. En realitat no hi ha cap projecte alternatiu sobre la taula”, critica. 

Sense canvis a VoleMataró

Sigui com sigui, doncs, la dimissió de Morón no tindrà cap plasmació en el grup municipal, ja que des del fins ara grup dirigent de VoleMataró una cosa és el cercle local de Podem i l'altra el grup municipal de VoleMataró, que seguirà com a plataforma política de Montse Morón i el seu grup de persones afins. 

Així, el grup municipal seguirà integrat per Montse Morón i Sarai Martínez, integrants del grup després que a principi de mandat, tres mesos després de prendre possessió, Ana María Caballero es donés de baixa i passés a ser regidora no adscrita, arran de les diferències irreconciliables que va tenir amb Morón.

De fet, Caballero i el fins ara cercle crític Podem Eixample seran a partir d'ara les persones de referència de Podem a Mataró, segons han explicat fonts de la formació morada a Catalunya. La decisió s'oficialitzarà aquest mateix divendres en una roda de premsa amb presència de la direcció catalana, que se celebrarà a les 19 hores al Centre Cívic del Pla d'en Boet.      

Podem Eixample, que mai no va rebre l'aval de l'anterior direcció nacionales va formar el maig de 2016, nou mesos després de la marxa de Caballero del grup de VoleMataró. Tot i que en els últims mesos no tenia activitat pública, els seus membres esperaven que tard o d'hora Morón dimitís -ja ho va anunciar en una altra ocasió, el novembre de 2015- i mentrestant, la seva referència institucional -Caballero- s'ha anat situant sota l'òrbita de Catalunya en Comú, i és l'única persona de Mataró que forma part del Consell Ciutadà en l'àmbit català.

Així, per exemple, treballa coordinadament amb el regidor d'ICV-EUiA, Esteban Martínez, i van anunciar conjuntament la decisió de no prendre part en una moció de censura per enderrocar l'alcalde socialista, David Bote. 

Un nou capítol a Podem Mataró

Ens trobem, doncs, en un nou capítol de la curta història de Podem a Mataró, que ara capitanejaran els que eren els crítics. Així ho ha confirmat Ana Caballero: “Volem deixar clar que Podem a Mataró segueix existint, sota la línia política que marca Pablo Iglesias. El grup que estava al capdavant ara mateix se n'ha anat i continuarem amb la línia oficial del partit”. Caballero admet que arran dels últims moviments, la militància no activa “està perduda, certament, de manera que hem de recuperar-la”.

Respecte a la decisió de Montse Morón, Caballero afirma: “Era previsible des de fa molt temps. Sempre sap greu que la gent se'n vagi, sobretot perquè això ens passa constantment en l'àmbit de les esquerres, però han pres aquesta decisió i ara estem en un capítol nou a Podem Mataró. Tenim ganes i il·lusió de tirar endavant el projecte i volem una militància més activa”.

Notícies relacionades

Caballero no ha entrat en cap consideració personal sobre l'actitud de Morón durant tot el període del mandat en què va sortir de la disciplina del grup de VoleMataró. "No vull entrar en cap guerra; vull dedicar tota la meva energia al projecte que em va portar aquí, la lluita social i el compromís amb la ciutadania", ha comentat qui ha rebut des de fa mesos una autèntica campanya bruta acusant-la de trànsfuga i demanant-li que retornés l'acta de regidora.   

Més notícies de Mataró