Sense Pedro Sánchez

El Govern arriba al control del Senat amb la campanya del 4-M encesa

  • El PP farà preguntes sobre les tasques de Carmen Calvo o l’estratègia anti-Covid de l’Executiu

El Govern arriba al control del Senat amb la campanya del 4-M encesa
3
Es llegeix en minuts
El Periódico

El president del Govern, Pedro Sánchez, no assisteix avui al control del Senat, però sí que ho faran membres del seu Gabinet per respondre a preguntes de l’oposició en un moment especialment tens de la campanya madrilenya per la polarització de postures i les amenaces per carta a ministres i algun candidat.

El PP vol preguntar a la vicepresidenta primera del Govern, Carmen Calvo, i també al titular d’Interior, Fernando Grande Marlaska, un dels protagonistes de les amenaces, mitjançant missives amb bales al seu interior dirigides a diversos polítics, i immers en una agra polèmica amb els populars, que en demanen el cessament. És facultat del Govern decidir quins ministres contesten a les preguntes dels senadors, tot i que al registrar-les és freqüent que alguns concretin específicament a qui van dirigides, com ha fet el PP. Així, la secretària general del PP de Madrid, Ana Camins, vol que Carmen Calvo li aclareixi quines són les «tasques de coordinació» de la seva competència, afer que pot donar un lloc a un «cara a cara» més ampli sobre l’actualitat política, molt marcada per les eleccions del 4 de maig a Madrid. I també per les amenaces per carta amb bales enviades a Grande Marlaska, a la directora de la Guàrdia Civil, María Gámez, i al líder d’Unides Podem i candidat en els comicis madrilenys, Pablo Iglesias, a les quals ahir es va sumar un altre sobre amb una navalla al seu interior per a la ministra d’Indústria, Reyes Maroto.

Per al responsable del Ministeri de l’Interior el PP ha registrat una pregunta sobre la vacunació de policies i guàrdies civils a Catalunya, la qual pot donar lloc a un nou enfrontament dels populars amb Fernando Grande Marlaska, al qual recriminen iradament que hagi dit que el seu partit és «una organització criminal que ha mostrat el pitjor de la política».

Sense deixar l’àmbit madrileny, el PP reorienta una pregunta de la senadora autonòmica Paloma Adrados, en principi per a la ministra de Sanitat, Carolina Darias, sobre la seva estratègia anti-Covid. En concret, vol plantejar-li per què l’Executiu «sempre va dos mesos per darrere» de les propostes que per combatre la pandèmia ha fet el Govern de Madrid, encapçalat per Isabel Díaz Ayuso.

Sense sessió plenària aquesta setmana al Congrés, l’interès del debat parlamentari se centrarà avui al Senat –on acudiran els ministres després de la reunió del Gabinet que se celebrarà a Moncloa–, en un ambient especialment tens per una campanya que ha saltat pels aires i que ja no tindrà més debats de candidats. I tot i que continuï latent el «cordó sanitari» que les formacions d’esquerra volen imposar a Vox per posar en dubte les amenaces dels sobres amb bales, no hi haurà oportunitat que cap ministre confronti avui directament amb algun dels tres senadors que aquest partit té al Senat, ja que no disposen de quota de preguntes.

Notícies relacionades

Fora d’això, la lluita contra la pandèmia també serà present a l’hemicicle, amb una interpel·lació del PP sobre el «pla b» jurídic, però també territorial i competencial, que aquest partit reclama per quan decaigui l’estat d’alarma, el 9 de maig. Sense faltar tampoc el seu impacte en l’economia i les conseqüències en l’ocupació, amb el portaveu de Cs, Tomás Marcos, interessat en les fallades del SEPE, i el senador del PP, Carlos Floriano, en el retard de les ajudes a empreses i autònoms.

L’endemà del 84è aniversari del bombardeig de Gernika, EH-Bildu vol saber si aquest Govern «reconeixerà de manera oficial la responsabilitat del govern franquista» en la matança, mentre que el portaveu de JxCAT, Josep Lluís Cleries, es dirigirà a Carmen Calvo perquè avaluï la falta de «democràcia plena» a Espanya.