Xifres "rècord"

La Fira del Llibre de Madrid tanca edició amb un augment en les vendes i 2,3 milions de visitants

Han assistit a l'esdeveniment més dones que homes, i 1.800 escriptors hi han firmat les seves obres

feria-del-libro

feria-del-libro

3
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

La Fira del Llibre de Madrid ha tancat aquest diumenge la present edició amb xifres "rècord", ja que el balanç dona una facturació de 10 milions d’euros en vendes, que suposen un increment del 14% respecte a les dades de l’any passat, així com l’assistència de 2,3 milions de persones, més de dones que d’homes, i firmes de 1.800 autors.

El director de la Fira del Llibre de Madrid, Manuel Gil, i el secretari del Gremi de Llibreries de Madrid, Pablo Bonet, han detallat el balanç de l’edició del 2019, en què el total d’exemplars venuts s’acosta als 550.000, quantitat que es tradueix en una recaptació d’uns 10 milions d’euros.

Aquest "èxit de transaccions" s’exemplifica en el nombre de bosses que es reparteixen gratuïtament entre els expositors amb caseta, per cortesia de l’organització de la fira. Les 280.000 unitats previstes per a aquesta edició gairebé es van esgotar durant l’últim dissabte de fira.

Factors

L’organització apunta a "diversos" factors que expliquen aquestes dades positives, com són la marxa de l’economia, que s’ha traduït en un augment del consum cultural; el bon disseny de les fites comunicatives, i una programació àmplia per a tots els públics.

La fira ha acollit més de 300 activitats, una aposta ferma per una oferta cultural per part de l’organització per promoure la lectura entre tots els públics amb trobades, conferències, tallers i taules rodones als diferents espais.

La presència d’autors a les 361 casetes de llibreries, editorials, distribuïdors i institucions durant cada dia de l’esdeveniment ha atret l’assistència de molts lectors, que s’han trobat amb més de 1.800 escriptors, dels quals el 42% han sigut dones, i que han protagonitzat un total de 5.200 actes de firma.

Del total de visitants, un 17% són ciutadans de fora de la Comunitat de Madrid; la segueixen en percentatge Castella-la Manxa, Andalusia i Castella i Lleó, cosa que converteix aquesta cita en un "referent nacional del llibre".

Presencia majoritària de dones

Així mateix, un any més, es torna a confirmar una presència majoritària de dones, que han representat el 64% de visitants. Que el 22% de persones que acudeixen al recinte firal durant els 17 dies siguin menors de 25 anys indica que la Fira del Llibre de Madrid és una fira jove.

Un any més, l’aposta per la internacionalització ha sigut un dels eixos programàtics de la fira, en la qual s’han refermat les relacions amb països d’Amèrica Llatina gràcies a la celebració de diverses propostes, com la trobada internacional 'Leer Iberoamérica Lee 2019', organitzada per Laboratorio Emilia, JCastilho - Gestión & Proyectos, en col·laboració amb la Fira del Llibre de Madrid, que ha reunit experts en formació de lectors de tot Iberoamèrica; la I Trobada de Llibrers Iberoamericans, organitzada per Acció Cultural Espanyola (AC/E), en què representants de llibreries de l’Argentina, Colòmbia, Costa Rica, l’Equador, Mèxic, el Perú i Xile han entrat en contacte amb representants del sector espanyol del llibre per propiciar el coneixement mutu dels mercats.

Així mateix, l’Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament (AECID) ha fet possible la iniciativa 'Bolivia Edita', per la qual editorials independents bolivianes hi han sigut presents en un estand compartit amb les 13 editorials independents convidades per Unió de Ciutats Capitals Iberoamericanes (UCCI). Finalment, en aquest apartat s’ha de ressaltar la presentació de CERLALC dels seus dos estudis ‘El espacio iberoamericano del libro' i 'En defensa de las librerías'.

Notícies relacionades

A tot això s’hi sumen altres activitats, com la presentació de la candidatura de l’eix Prado-Retiro per optar a ser Patrimoni Mundial de la Unesco, una proposta en què participen l’Ajuntament de Madrid i la Comunitat de Madrid, i que compta amb l’aval del Ministeri de Cultura i Esport. La candidatura ha passat el primer tall i forma part de les propostes candidates a convertir-se el 2020 en Patrimoni Mundial de la Unesco en la categoria Paisatge de les Arts i les Ciències.

A més, dins del caràcter popular d’aquesta cita, s’han celebrat diferents activitats per implicar els lectors en els llibres i el Retiro, com la iniciativa del Grup Planeta #BuscaEncuentrayLee; les trobades de Librotea amb autors, com Joël Dicker i André Aciman; les activitats de McDonald’s i l’ONZE al Pavelló Infantil; les visites escolars cada matí a les diferents propostes del mateix pavelló dedicat al mar; les xerrades de Lit Con Madrid; les trobades d’Akira Cómics o les taules organitzades per la Fundación Sánchez Ruipérez, així com els passejos guiats literaris i botànics de l’Associació d’Amics dels Jardins del Buen Retiro, o l’activitat amb audiollibres organitzada per Penguin Random House ahir a la tarda.