360º

L'extrema religió arriba al Perú

Un partit messiànic, que es defineix com a teocràtic i els seguidors del qual són coneguts com els 'israelites', s'ha convertit en la segona força en les últimes eleccions

zentauroepp52085820 peru200203164306

zentauroepp52085820 peru200203164306 / Paolo Aguilar

3
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

Nelly Huamaní Machaca d’Espinoza venia fins fa poc calçats als carrers d’Ucayali, una petita ciutat ubicada 497 quilòmetres a l’est de Lima. Caminava amb un vel al cap per no ofendre l’Altíssim. Abans i després del tràfec comercial en canta les lloances acompanyada d’una guitarra. Als 34 anys, s’acaba de convertir en congressista i integrarà el grup de 16 integrants del Front Popular Agrícola del Perú (Frepap). Se’l coneix com el partit d’«el peixet» perquè es va apropiar del símbol dels dos arcs que es creuen amb la forma d’un peix que va ser utilitzat pels primers cristians com a símbol secret. Els homes del Frepap arribaran al Parlament amb les seves túniques celeste i blanca, les barbes espesses i els cabells sobre les espatlles. Les dones com la Nelly s’aferraran al que la Bíblia dicta en qüestió de vestimenta. El Frepap ha sigut la segona força més votada en els recents comicis. Ella diu ser a penes l’instrument transitori d’una força superior que s’ha encarnat en un partit que defineix com a teocràtic sense enrojolar-se.

El Frepap és el braç polític de l’Associació Evangèlica de la Missió Israelita del Nou Pacte Universal (Aeminpu), fundada el 1968 a Paucartambo, al departament andí del Cusco, per un humil sabater de nom Ezequiel Ataucusi Gamonal. Educat primer per adventistes, Ezequiel, diuen els seus seguidors, va seguir el seu camí personal després que el mateix Déu li donés les claus de la interpretació correcta de les Escriptures. I no només això: el va comminar a transmetre la veritat als Quatre Cantons de la Terra, d’acord amb l’imaginari incaic.  Per això els israelites, com també se’ls coneix, creuen a ulls clucs que ell va ser un messies equiparable a Moisès i Jesús. Li van atribuir, a més, la capacitat de calcular el dia del Judici Final. Com que les prediccions mai es complien, es va explicar que Déu havia donat una nova treva a la humanitat.

Mort en campanya

Ezequiel va competir tres vegades i amb escassa sort per la presidència peruana, el 1990, el 1995 i el 2000. Va morir durant l’última campanya electoral. Les seves exèquies van tenir caràcter massiu a la perifèria de Lima. La Nelly era una adolescent i ja resava per ell.  «Pare Ezequiel, el poble et clama / tu ets el gran home, / que el món esperava», canta des d’aleshores. Al principi van esperar la seva resurrecció. Després es van conformar a portar-lo al cor.

Notícies relacionades

L’allau de vots que va rebre el Frepap va provocar el desconcert dels sociòlegs i comentaristes que solen considerar els israelites tot just una comunitat d’excèntrics assentada en algunes zones rurals. Per a l’antropòleg Juan Ossio, autor d’‘El Tahuantinsuyo Bíblico’, els seguidors Ezequiel il·luminen el Perú profund, que continua sense ser escoltat per les elits. En un sentit el compara amb el grup armat maoista Sendero Luminoso, que va assolar aquest país durant la dècada dels 80 i part dels 90. Els seguidors del ‘peixet’ van sorgir en el mateix context de violència i falta d’oportunitats. Mentre que els senderistes van buscar la ‘salvació’ en la lluita armada i els textos d’Abimael Guzmán, conegut com el camarada Gonzalo, els altres es van aferrar a la paraula bíblica. Els dos moviments, precisa l’antropòleg, van ser messiànics i manejats per líders carismàtics.

Els homes i dones del Frepap creuen que el Perú és la terra promesa d’Occident. A l’Alta Muntanya d’Israel, al nord-est d’aquest país, gairebé a les vores amazòniques, ja es van instal·lar alguns laboratoris socials del projecte d’Ezequiel. Unes quatre mil famílies hi viuen en casetes de fusta amb un ascetisme comparable al dels mormons. Allà barregen sabers ancestrals amb les prescripcions que emanen del Vell Testament. Fins i tot tenen una mena de sàbat. Abans de la posta del sol de divendres inicien els seus rituals. S’encenen espelmes i es recorda el pare fundador fins que tornin a aparèixer les estrelles al cel de dissabte. La Nelly i el seu grup també s’aferren a aquests rituals. Tot just dilluns serà el temps de la política per a ells.

Joc de tron

Com si fos un serial i malgrat l’èxit electoral, dos germans es barallen per l’herència espiritual d’Ezequiel. Juan Noé Ataucusi és el seu primer fill i acusa Ezequiel Jonás, fill del segon matrimoni del seu pare, d’haver-se confabulat amb la cúpula del Frepap per capturar el partit agrari: «El partit està sotmès i condicionat», diu. Ezequiel Jonás era xofer de taxi. Un dia el van avisar que havia sigut designat l’«elegit». Mai va voler ser líder. De fet, és un personatge gairebé absent.