Coneguts i saludats
Des de Rússia amb ardor
Aquesta setmana s'han complert 20 anys des de l'arribada al poder de Vladímir Putin, líder polèmic, astut, esportista, abstemi i controlador
zentauroepp51533601 putin200103155645 /
Als voltants de Iekaterinburg, en plens Urals, un monòlit situa la frontera inexistent entre Europa i Àsia. Un suposat punt de trobada de dos continents que es donen la mà al cor de Rússia. A pocs quilòmetres d’on va ser assassinat l’últim tsar i es mantenen els símbols soviètics, on l’espessor dels boscos iguala el paisatge i tot queda lluny. Allà va néixer Borís Ieltsin, l’home que va plantar cara a la ‘nomenklatura’, que va ser sotmès a tota mena d’amenaces i a una destitució a què va respondre envoltant amb tancs i atacant el Parlament gràcies al fervor que provocava el seu desafiament en uns ciutadans farts de tanta restricció. Els seus desitjos es van truncar a causa d’una profunda crisi econòmica fruit d’unes reformes que van castigar una població que no estava preparada per saltar sense xarxa del comunisme al capitalisme. Les privatitzacions es van confondre amb la corrupció, i el descontrol, amb la llibertat. Tant era el fervor consumista de Ieltsin que en el seu primer viatge als Estats Units va voler visitar un gran supermercat per conèixer l’opulència del rebost. I en una visita a Barcelona es va fer operar d’una hèrnia discal a costa del pressupost del programa televisiu que l’havia convidat. Mentrestant, i durant la recuperació, el seu equip buidava diàriament els mobles bar de les habitacions de l’hotel, on l’aroma d’alcohol es va convertir en l’ambientador de planta. Una dècada després, quan l’estadística li donava un paupèrrim 2% de popularitat, va dimitir. I en aquell moment va arribar Putin.
Vladímir Vladimírovitx Putin (Leningrad, Unió Soviètica, 7 d’octubre de 1952) ha tingut la capacitat de saber ser al lloc adequat en el moment oportú. S’havia colat a les files del dissident Ieltsin i als dos anys ja era el seu primer ministre. Ho va fer després de dirigir l’agència hereva del KGB, a la qual ja havia pertangut com a agent destinat a Dresden (Alemanya Oriental) fins a la caiguda del mur de Berlín. El símbol del final d’una era el va enxampar cremant documents, dissimulant el seu interès per la cervesa, que l’havia fet engreixar-se 12 quilos en cinc anys, esborrant els seus antecedents com a espia en connivència amb la Stasi i emportant-se a Moscou la rentadora de l’apartament. El capitalisme que admirava el seu protector es va convertir en l’objectiu que marcaria la seva ruta cap a la cúspide. I aquesta setmana s’han complert 20 anys des que s’hi va instal·lar.
Com en el tango, 20 anys no són res, d’acord amb com valoren els russos el seu líder. En volen més i comencen a lamentar-se pel dia de la seva marxa d’aquí a quatre anys si, com ja va fer en el seu moment, no troba cap altra bretxa que li permeti burlar-se de les seves pròpies lleis i quedar-s’hi fins a l’embalsamament. I és que, lluny de les grans ciutats, on una tímida oposició clama en contra seu, Putin és altament valorat. Regala terres per ocupar i treballar àmplies zones despoblades, contesta en directe les preocupacions ciutadanes en un programa mensual de televisió, es recolza en l’Església ortodoxa, que el venera per haver-la tornat a la vida, i potencia l’orgull de ser rus independentment de la part del mapa en què s’ha nascut, els trets o l’enemistat anterior. Cas de Txetxènia, on la paradoxa fa que el voti el 90% de la població que va patir els bombardejos que ell mateix va ordenar durant la segona guerra d'aquesta república. Això ho compensa invertint en mesquites, gratacels i centres comercials. I ho ha aconseguit malgrat les dimensions del país. Els quilòmetres entre Sant Petersburg i Vladivostok equivalen als que hi ha entre Madrid i Los Angeles. Així doncs, com que per a ell la distància no és l’oblit, un se l’imagina controlant, de passada i sofisticadament, bona part del planeta.
Un líder format al KGB
Aquesta setmana s’han complert 20 anys des de l’arribada al poder de Vladímir Putin. Des de la cúspide, va adaptar les lleis a la seva conveniència per tornar a presidir Rússia sense deixar de manar. I es va autorelegar a primer ministre com a pas tàctic per recuperar la presidència. Líder polèmic, astut, esportista, abstemi i controlador, ha aconseguit que el seu país torni a ser considerat una potència per a satisfacció dels seus compatriotes i preocupació dels seus adversaris. Segons els seus opositors, dues etapes al KGB li hauran servit d’alguna cosa.
- Carme Coma: "He sentit por, vergonya i fàstic durant aquests cinc anys"
- Les emocions i la parella La moda de ligar en el 'super' abre un debate sobre cómo iniciar una relación sentimental
- EL LÍMIT SALARIAL DE PRIMERA DIVISIÓ El Barça millora, però no n’hi ha prou
- Educació Quasi la meitat d'alumnes d'FP sense plaça no tenen els requisits
- ESPAI Isaacman: "Des d’aquí la Terra es veu com un món perfecte"
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Accident mortal Els Mossos ratifiquen que la maquinista de Montcada va donar positiu en drogues, però matisen que els resultats no són concloents
- Festa Major Arriben les festes de Santa Tecla a Tarragona: Què no et pots perdre?
- Educació Quasi la meitat d'alumnes d'FP sense plaça no tenen els requisits
- Tema de diumenge ¿Com està el cotxe elèctric?