Guerra comercial

La UE considera "prohibitius" els aranzels del 30% fixats per Trump

El comissari de Comerç creu "inacceptable" el percentatge i insisteix a continuar negociant

Cuerpo crida a «no ser ingenus» i estar preparats per respondre si no hi ha pacte abans de l’agost

La UE considera "prohibitius" els aranzels del 30% fixats per Trump
2
Es llegeix en minuts
Beatriz Ríos
Beatriz Ríos

Periodista

ver +

Els aranzels del 30% sobre les importacions europees anunciades dissabte passat pel president dels Estats Units, Donald Trump, serien "prohibitius" per a les relacions comercials transatlàntiques, va advertir el comissari de Comerç, Maros Sefcovic, després d’una reunió de ministres d’Exteriors i Comerç ahir a Brussel·les.

"El 30% és absolutament inacceptable. Aquest nivell és absolutament prohibitiu per a qualsevol tipus de comerç", va afirmar l’eslovè. En l’arribada a la reunió, el comissari va mostrar la seva "decepció" per la decisió de Trump, especialment en un moment en què els negociadors europeus i nord-americans estaven tan prop d’un acord. Aquest anunci, va afirmar el comissari, ha canviat la dinàmica i exigeix una solució urgent.

Però Sefcovic no perd l’esperança. "La meva impressió era que era una cosa per la qual valia la pena treballar", va expressar. "No ens passaríem tres mesos redactant l’acord en principi i repassant 1.700 línies aranzelàries, discutint tots els detalls, des de l’agricultura fins a les peces de recanvi per als cotxes, si això s’hagués d’acabar de sobte amb una carta, tot i que sigui una carta molt, molt important", va explicar.

Des de Washington, mentrestant, Trump va insistir que "les cartes són els acords", però també es va mostrar disposat a negociar amb Brussel·les, informa Idoya Noain. "Els agradaria un tipus diferent d’acord i sempre estem disposats a parlar, incloent-hi amb Europa. De fet, vindran", va afirmar ahir el republicà en unes declaracions al Despatx Oval durant la reunió amb el secretari general de l’OTAN, Mark Rutte.

Nous contactes

Tant la Comissió Europea com els Vint-i-set governs de la UE continuen apostant per una solució negociada. "Tinc la intenció de tornar a parlar amb els meus homòlegs nord-americans, ja que no puc imaginar retirar-se sense un esforç genuí", va afirmar Sefcovic. L’eslovè va assegurar que els seus col·legues a Washington també continuen disposats a negociar, malgrat la carta. Els contactes continuen a tots els nivells. "Hem estat bastant a prop de posar-nos d’acord en el text d’un principi d’acord", va insistir el negociador de la UE, "però hi ha hagut clarament àrees en les quals teníem una bretxa bastant gran entre les nostres dues posicions". El comissari no va entrar en detalls sobre quines són aquestes diferències, que haurien provocat l’enviament de la carta. "Prefereixo negociar directament amb els meus socis", va sentenciar.

Notícies relacionades

"Volem utilitzar cada dia, cada possibilitat, i cada minut fins a l’1 d’agost per trobar una solució negociada", va dir Sefcovic, que va avisar que si entressin en vigor el 30% d’aranzels, cosa que provocaria una resposta de Brussel·les en forma de represàlies, "serà gairebé impossible continuar amb el comerç, com estem acostumats en la relació transatlàntica".

Els Vint-i-set van mostrar en els últims dies el seu suport a la tasca de la Comissió Europea. Tots advoquen per continuar amb les negociacions per aconseguir un acord abans de l’1 d’agost. Alhora, cada vegada són més les veus que demanen respondre si aquestes converses fracassen. El ministre francès de Comerç, Laurent Saint-Martin, va demanar a Brussel·les que faci ús de la seva "força" per evitar una relació de desequilibri "inacceptable". El francès va insistir que la carta requereix "un canvi d’estratègia". També el ministre d’Economia espanyol, Carlos Cuerpo, va cridar a "no ser ingenus" i preparar-se per respondre en cas que no hi hagi acord.