Alemanya i els nòrdics alerten d’una sostinguda "amenaça russa"
Merz i el conjunt del flanc est comparteixen l’objectiu d’augmentar la despesa en defensa davant l’"agressivitat" de Putin

El flanc est de l’OTAN, més Alemanya, no han necessitat comprovar com el president rus, Vladímir Putin, ignora els esforços per a un alto el foc per entendre, com aparentment li ha passat al dirigent nord-americà, Donald Trump, que Moscou no busca la pau. "Hem de defensar-nos. Estem sota l’amenaça permanent [de Rússia] i ho estarem durant molt de temps", va assegurar ahir el canceller alemany, Friedrich Merz, després de reunir-se a Finlàndia amb els seus aliats dels països nòrdics. "Estem sent atacats, en diverses formes, i ens defensarem", va afirmar al seu costat el primer ministre finlandès, Petteri Orpo, amfitrió de la reunió iniciada la nit anterior amb els seus homòlegs de Suècia, Islàndia, Noruega i Dinamarca, a més dels representants dels territoris autònoms danesos de Groenlàndia i les illes Fèroe, més les sueques Aland.
Per a Merz, la necessitat de reforçar les defenses no es limita a les fronteres exteriors de la UE i l’OTAN o a Ucraïna, sinó a tota la regió bàltica. I l’"agressivitat russa" no és una cosa ambigua, sinó que s’ha materialitzat en forma de ciberatacs, sabotatges a cables submarins o infiltració d’immigració irregular a través de la llarga frontera russofinlandesa –de 1.340 quilòmetres–, les dels països bàltics –Estònia, Letònia i Lituània– o la de Polònia, sigui amb Rússia o amb Bielorússia.
"Mai em vaig fer il·lusions d’un ràpid camí cap a la pau", va afirmar Merz, per destacar com als esforços compartits per la Unió Europea, el Regne Unit i els Estats Units, més el Vaticà, per obrir la via a una treva duradora havien seguit els més ferotges atacs russos sobre Kíiv.
Notícies relacionadesA la reunió del dirigent alemany amb els nòrdics en van seguir dues de bilaterals, una amb Suècia i una altra amb Finlàndia, els dos països que van ingressar a l’OTAN el 2023 arran de la invasió russa d’Ucraïna. Orpo va anunciar en la seva compareixença amb Merz que el seu país pujarà la seva despesa militar del 2% actual al 3%. Merz havia ratificat ja la setmana passada, de visita a Lituània, que Alemanya veu "viable" l’objectiu del 5% que demanen els EUA i el secretari general de l’OTAN, Mark Rutte. Es planteja per a això l’horitzó del 2032 i entenent que un 3,5% seria pròpiament despesa en defensa i un 1,5% en infraestructures militars.
Merz, que avui rebrà a Berlín el president Volodímir Zelenski, continua esquivant la pregunta de si subministrarà al Govern de Kíiv els seus anhelats míssils de llarg abast Taurus, capacitats per arribar a objectius situats a 500 quilòmetres.
- Fenomen en auge La venda a pes de 'caixes sorpresa' d'Amazon arriba al centre de Barcelona: "És com una loteria"
- Universitat Més de 250 professors universitaris exigeixen a la UB que investigui el cas Ramón Flecha
- MUNDIAL DE CLUBS Luis Enrique ignora Mbappé: «Soc soci culer, per això sempre em motiva jugar contra el Madrid»
- Previsió meteorològica Catalunya, en alerta per fortes pluges: aquestes són les zones on més pot ploure
- Detingut per matar d’una punyalada un multireincident al Prat de Llobregat per una venjança
- El model territorial Les 5 diferències amb el model actual
- Un primer pas, però encara lluny del pacte d’investidura
- El model territorial El Govern es prepara per impedir el veto del PP a l’acord
- Feijóo: "Els recursos de tots no poden estar repartits per una minoria"
- El model territorial ERC: "La música sona bé, però les concrecions són mínimes"