La UE revisarà el pacte amb Israel a petició d’Espanya i 16 països més
Kallas remarca, després de la reunió dels ministres d’Exteriors a Brussel·les, que «la pressió és necessària per canviar la situació» / L’Acord d’Associació que s’examinarà estableix les bases legals de la cooperació entre les dues parts

La Unió Europea (UE) revisarà l’Acord d’Associació amb Israel, en resposta a la petició de més d’una dotzena de països, entre els quals hi ha Espanya, davant les sistemàtiques violacions del dret internacional del Govern de Benjamin Netanyahu en la seva guerra contra Gaza, segons va anunciar ahir la cap de la diplomàcia europea, Kaja Kallas, després d’una reunió dels ministres d’Exteriors dels Vint-i-set a Brussel·les.
"La pressió és necessària per canviar la situació", va dir Kallas, que va criticar el bloqueig d’Israel a l’entrada d’ajuda humanitària a la Franja. "Està clar, després de la reunió d’avui, que hi ha una gran majoria de països a favor de revisar l’article 2 del nostre Acord d’Associació amb Israel, així que iniciarem aquest exercici", va afegir l’estoniana, que va insistir que això demostra que cada vegada més governs veuen la situació a Gaza com a insostenible. "És responsabilitat d’Israel desbloquejar l’ajuda humanitària. Salvar vides ha de ser la nostra prioritat", va remarcar.
Els Països Baixos, amb el suport d’una desena de països, havien demanat fer el pas, un any després que ho sol·licitessin Espanya i Irlanda. En total, 17 es van sumar ahir a la petició. "La Unió Europea ha d’actuar amb tots els seus instruments a l’abast per posar tota la seva pressió diplomàtica sobre Israel i que posi fi a aquesta guerra, que permeti l’accés d’ajuda humanitària sense cap impediment", va dir ahir a Brussel·les el ministre d’Exteriors espanyol, José Manuel Albares.
"Cal dir als israelians que hi ha situacions per a les quals ja no trobem paraules, no trobem justificació. No trobem més excuses", va dir el ministre d’Exteriors de Luxemburg, Xavier Bettel. "És el moment de dir a Israel que no ens quedarem quiets i que no tancarem els ulls", va dir, i es va afegir a la petició de revisar l’acord.
Quan la iniciativa va ser presentada per Espanya i Irlanda fa un any, ben just va tenir suport. El llavors cap de la diplomàcia europea, Josep Borrell, es va mostrar favorable a revisar l’acord, però ho va intentar sense èxit, davant el rebuig de la mesura en el si de la Comissió. Però la situació –a Gaza i a Brussel·les– ha canviat. Amb un grup de països més nodrit darrere de la proposta, la Comissió haurà de reaccionar, o bé explicar a la majoria per què no ho fa, apuntava una alta font diplomàtica.
Entre els països que donen suport a la iniciativa hi ha Espanya, Irlanda, Bèlgica, Luxemburg, Eslovènia i França. Quan li van preguntar per què creu que més governs s’han unit a la iniciativa un any després, el ministre irlandès de Desenvolupament Internacional, Neale Richmond, va destacar: "Només puc imaginar que és perquè tenen ulls i orelles i han vist els absoluts horrors que es desenvolupen diàriament, en directe, a les nostres pantalles, a Gaza: nens que moren de gana, famílies assassinades cada dia... És inacceptable".
"Aquesta iniciativa ha donat un senyal clar a Europa, però també a Israel, que estem seriosament preocupats per la situació humanitària a Gaza", va dir el ministre d’Exteriors dels Països Baixos, Caspar Veldkamp. "Volem veure un aixecament complet del bloqueig humanitari a la Franja de Gaza", va assegurar l’holandès. Amb l’obertura parcial per a l’entrada d’uns quants camions, atès l’estat de la Franja, "no n’hi ha prou". Una "gota a l’oceà", va definir Kallas.
Von der Leyen s’hi oposa
Quan li van preguntar per l’aparent rebuig de la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, a la mesura, Veldkamp va respondre que ell, com l’alemanya, "és un amic d’Israel", però cal respondre davant la preocupació en la societat europea per la situació a Gaza.
Notícies relacionadesPer al que no hi va haver acord ahir entre els Vint-i-set va ser per aprovar noves sancions contra els colons israelians violents. Segons fonts diplomàtiques, Hongria va bloquejar la decisió. El Govern de Viktor Orbán, juntament amb Itàlia o Grècia, i també Alemanya, és entre els països que s’oposen a revisar l’acord amb Israel.
L’Acord d’Associació preveu un pla d’acció caducat des del gener. La seva renovació està pendent d’aprovació des del març. L’article 2 estableix que la relació legal entre les parts "es basarà en el respecte dels drets humans i els principis democràtics que orienten la seva política interior i internacional". La revisió d’aquest Acord podria tenir conseqüències importants tant econòmiques com polítiques per a Israel i la Unió Europea.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Baix Llobregat A la venda la mansió de luxe on va viure un exjugador del Barça a Gavà: espectacular i exclusiva
- Detectat un linx ibèric en llibertat a Catalunya
- Ple del Parlament Sílvia Orriols, als diputats de Junts: «Són la marca blanca d’Aliança. Benvinguts a l’extrema dreta»
- AVENÇ La IA com a aliada en el diagnòstic precoç, Tema del Diumenge
- Una llegenda blanca Cop de porta del Madrid a Modric