El conflicte del Pròxim Orient

Espanya i sis països europeus més demanen a Israel frenar l’ofensiva a Gaza

Sánchez promou una reunió amb els líders d’Islàndia, Malta, Noruega, Irlanda, Eslovènia i Luxemburg 

"No ens quedarem callats", afirmen

Els set dirigents exigeixen que es garanteixi l’entrada segura a la Franja d’ajuda humanitària

Espanya i sis països europeus més demanen a Israel frenar l’ofensiva a Gaza
2
Es llegeix en minuts
Mario Saavedra
Mario Saavedra

Especialista en Internacional, política exterior, Estats Units, Xina, Ucraïna i Orient Pròxim

ver +
Iván Gil
Iván Gil

Periodista

Especialista en Política

Ubicada/t a Madrid

ver +

Els caps d’Estat o de Govern d’Espanya, Irlanda, Islàndia, Malta, Noruega, Eslovènia i Luxemburg demanen a Israel que aturi immediatament la seva ofensiva a Gaza i hi permeti l’entrada d’ajuda humanitària. "No ens quedarem callats davant la catàstrofe humanitària provocada que s’està produint davant els nostres ulls a Gaza. Més de 50.000 homes, dones i nens han perdut les seves vides. Molts més podrien morir de gana en els pròxims dies i setmanes tret que es reaccioni immediatament", diuen en un comunicat conjunt presentat després d’una reunió anomenada Moment de Gaza, organitzada per Pedro Sánchez als voltants de la cimera de la Comunitat Política Europea que se celebra avui a Tirana (Albània).

"Demanem al Govern d’Israel que reverteixi immediatament aquesta política, s’abstingui de més operacions militars i aixequi per complet el bloqueig, i garanteixi així l’entrada ràpida, segura i sense impediments de l’ajuda humanitària per a la seva distribució a la Franja de Gaza per part d’actors humanitaris internacionals i d’acord als principis humanitaris".

L’ofensiva total d’Israel contra la Franja continua deixant diàriament desenes de morts, un nivell insòlit en els conflictes moderns. Només dijous, les bombes israelianes van matar més de 130 persones, majoritàriament dones i nens. Aquesta setmana, forts bombardejos contra l’Hospital Europeu l’han deixat inoperatiu. El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, va decidir trencar al març de forma unilateral l’alto el foc amb Hamàs i el previst alliberament dels ostatges per garantir la supervivència política del seu Govern amb la tornada de l’ultradretà Itamar Ben Gvir.

Tota la Franja es troba ara en situació d’emergència alimentària (fase 4 de 5 de l’índex CIF, la Classificació Integrada de la Seguretat Alimentària en Fases, recolzat per les Nacions Unides). Hi ha almenys 71.000 casos de desnutrició aguda en nens d’entre 6 i 59 mesos, dels quals 14.100 són casos greus. Una fam evitable i deguda exclusivament al bloqueig militar sobre la Franja.

Aixecar el setge

Els líders signants coincideixen que s’ha d’aixecar el bloqueig humanitari imposat a Gaza des del 2 de març i garantir l’accés ple i sense restriccions de l’ajuda humanitària. Israel ha de permetre l’entrega d’ajuda humanitària sota la coordinació de les Nacions Unides i aquesta ajuda no ha de ser utilitzada com a arma de pressió política en les negociacions, argumenten.

Espanya promou des de fa any i mig el que defineix com a política exterior coherent, que exigeix el respecte del dret internacional humanitari tant a Ucraïna com a Gaza. Fa just un any el Govern de Pedro Sánchez va reconèixer junt amb Irlanda i Noruega l’Estat de Palestina.

Ara treballa per presentar una resolució a l’Assemblea General de les Nacions Unides exigint el final del bloqueig israelià i l’entrada immediata de l’ajuda humanitària internacional.

Notícies relacionades

"Hem d’assumir la nostra responsabilitat per aturar aquesta devastació", asseguren els signants. El dia 26, els ministres d’Exteriors de la Unió Europea votaran en el Consell d’Afers Exteriors si se suspèn l’acord d’associació amb Israel, segons ha informat la Comissió Europea a aquest diari.

Aquest acord té una clàusula de respecte als drets humans. El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, té una ordre de recerca i captura del Tribunal Penal Internacional per presumptes crims de guerra, entre els quals el de l’ús de la fam com a arma de guerra.