Rússia exhibeix les seves aliances amb líders internacionals el Dia de la Victòria
Una trentena de mandataris assisteixen a la desfilada a Moscou amb motiu del 80è aniversari de la capitulació nazi / L’acte serveix a Putin per mostrar múscul militar i consolidar relacions diplomàtiques

El cor de Moscou es va engalanar ahir per recordar la derrota de l’Alemanya nazi amb la desfilada militar anual que passa per la plaça Roja i destrossa l’asfalt d’algunes carreteres a causa de les erugues dels tancs. Aquest 2025, a més, es commemora també el 80è aniversari de la prestigiosa efemèride, i en plena guerra amb Ucraïna, cobra importància tant per unir el país com per motivar els soldats que encara lluiten, a causa dels paral·lelismes que l’oficialisme busca fer entre els dos contextos bèl·lics, malgrat les diferències.
"La veritat i la justícia estan del nostre costat. Tot el país dona suport als participants de l’operació militar especial", va proclamar ahir el dirigent rus. Per a Rússia, era molt important poder comptar amb els seus aliats en la celebració, i els líders dels països més pròxims al Kremlin van poder seguir la gran desfilada des de la llotja de personalitats. Hi van poder veure blindats, avions i fins i tot 11.500 soldats uniformats, segons van assenyalar els mitjans russos, que van anar durant el matí pels carrers.
L’ocasió li va servir a Rússia no només per lluir el seu patriotisme, sinó també per consolidar les relacions diplomàtiques amb països afins. Fins a 27 líders, més dos de països no reconeguts, Abkhàzia i Ossètia del Sud, van ser convidats a l’esdeveniment, molts d’ells mandataris de règims autoritaris. Entre ells hi havia representants de països exsoviètics (Armènia, Bielorússia, Kazakhstan, etcètera); de l’Àfrica (Congo, Guinea Equatorial, Zimbàbue, Egipte...); de l’est d’Àsia (Xina, Vietnam, Mongòlia...); de Llatinoamèrica (Brasil, Cuba i Veneçuela), així com també uns quants d’Europa (Sèrbia, Eslovàquia i Bòsnia i Hercegovina).
Des de dimecres, el president rus, Vladímir Putin, ha estat celebrant trobades amb alguns dels seus homòlegs. Dijous es va reunir amb Xi Jinping, el líder xinès, amb qui va conversar durant set hores per estrènyer els vincles entre Moscou i Pequín, mentre que dimecres ho va fer amb els presidents de Cuba, Veneçuela, la República del Congo i Mongòlia. Durant la trobada amb el president veneçolà, Nicolás Maduro, els dos líders van firmar un acord d’associació estratègica com el que ja va rubricar prèviament Rússia amb l’Iran i Corea del Nord. També es va reunir ahir amb Aleksandar Vucic, el president de Sèrbia. Tant aquest últim com el seu homòleg eslovac, Robert Fico, van tenir dificultats per arribar-hi a causa del bloqueig de l’espai aeri d’Estònia.
Una barrera infranquejable
Des del faristol, al centre de l’atenció de tota la plaça Roja, Putin va reiterar la importància d’aquest dia per als russos. "Celebrem la festivitat del 9 de maig com a nostra, com la més important del país, de tot el poble, de cada família, de cadascun de nosaltres", va dir. També va honrar la memòria dels que van donar la vida per la victòria soviètica. "Ens inclinem davant la memòria de tots els que van donar la seva vida per la victòria", va afegir. Una de les principals idees que va esgrimir és la lluita del seu país "contra el feixisme". "Rússia ha sigut i serà una barrera infrangible contra el nazisme, la russofòbia i l’antisemitisme. Lluitarà contra les atrocitats comeses pels que propugnen aquestes idees agressives i destructives", va assegurar.
Les autoritats del país han buscat per activa i per passiva vincular el record de la Segona Guerra Mundial amb la guerra actual. El mateix mandatari va declarar la guerra el 2022 assegurant que volia "desnazificar" i desmilitaritzar Ucraïna. Tant la propaganda com algunes veus rellevants de l’oficialisme han buscat repetir el relat que el seu país veí és nacionalsocialista i que l’Exèrcit rus busca lluitar amb el feixisme al front. Malgrat que el relat del règim rus busca que aquestes idees calin tant a l’interior com a l’exterior, ha utilitzat nombrosos grups mercenaris i grups paramilitars amb militants ultradretans per combatre contra Ucraïna, com és el cas de grups com Russich, Wagner, Exèrcit Ortodox Rus i militants del Partit Nacional Bolxevic, entre d’altres.
Notícies relacionadesDurant la celebració d’aquesta festa nacional sempre hi sol haver molta seguretat, però aquest any es va anar un pas més enllà després del caos que van provocar les onades de drons de Kíiv dimecres, quan van obligar a cancel·lar nombrosos vols de diferents aeroports de capitals de la Rússia europea. Moltes entrades del metro pròximes a la desfilada es van mantenir tancades i arribar al centre va ser una odissea per a aquells que van voler fer-ho.
A més, les autoritats van tancar la xarxa d’internet mòbil i les trucades durant l’esdeveniment. Això se suma a mesures prèvies com la prohibició de qualsevol tipus de dron i la inhibició de senyal amb aparells disruptors al centre de la capital, una cosa que provoca problemes en la geolocalització dels GPS. Les precaucions no eren per a menys, ja que el maig del 2023 un dron va arribar a impactar contra el sostre del Kremlin, a escassos metres de la plaça Roja. Tot i que no va provocar danys humans i els danys materials van ser mínims, va tenir molt simbolisme i va despertar tota mena d’alarmes en el si del poder rus.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- EL PROTAGONISTA DEL CLÀSSIC Lamine Yamal, el fenomen que desborda les precaucions: independitzat, xofer del club i una amistat amb Morad
- L’escola d’hostaleria deixarà de fer classes a partir de l’estiu
- Guardiola, a prop de firmar el divorci
- Entrevista amb Anna Bacardit Càncer de mama metastàtic amb menys de 30 anys: «Mai em vaig trobar malament, per això no ho esperava»
- Successos Tres detinguts per atracar un banc a Camarles