Guerra al Pròxim Orient

Nou dies contra la pòlio a Gaza

Després que la tardor passada un primer nadó quedés semiparalitzat al contraure el virus a l’enclavament palestí, l’Organització Mundial de la Salut ha anunciat un acord amb Israel, que es compromet a portar a terme diverses «pauses humanitàries» localitzades per vacunar els nens menors de 10 anys. 

Nou dies contra la pòlio a Gaza
4
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs
Andrea López-Tomàs

Periodista i politòloga. Corresponsal a l'Orient Proper des de Beirut.

ver +

Abdul Rahman Abu al Jidyan no ha conegut més vida que la guerra. Aquest nadó d’11 mesos va néixer setmanes abans del 7 d’octubre, però, al fer-ho a la Franja de Gaza, tota la seva existència ha sigut un continu de bombardejos, desplaçaments i malalties. Malgrat el panorama desolador, Abdul Rahman continuava sent un nadó i, mentre la seva família fugia de les bombes, pel camí, ell aprenia a gatejar, a establir-se i posar-se dret. Però ara les seves cames estàtiques l’han fet famós al voltant del món. A principis de mes, el petit Abdul Rahman es va convertir en la primera persona a contraure pòlio a Gaza en 25 anys, de manera que les seves extremitats inferiors han quedat parcialment paralitzades.

Per tal d’evitar que la tragèdia d’Abdul Rahman s’estengui a més nens, Israel ha acceptat una cosa que semblava ben impossible. Dijous l’Organització Mundial de la Salut va anunciar que les autoritats hebrees havien accedit a "pauses humanitàries" limitades per permetre la vacunació vital contra la pòlio a Gaza. Només es realitzaran en "certs llocs i en certs moments". A continuació, algunes de les claus de la malaltia, la situació a Gaza, la campanya de vacunació i el precedent que pot tenir en una guerra que ja ha posat fi a més de 40.600 vides palestines.

SÍMPTOMES DE LA PÒLIO.

La poliomielitis, transmesa principalment per via fecal-oral, és un virus altament infecciós que pot envair el sistema nerviós i causar paràlisi. El virus de la pòlio s’expressa amb símptomes lleus o nuls. Pot causar paràlisi permanent, normalment a les cames, que sol passar de manera molt ràpida, sovint al cap de només unes hores després de patir la infecció. S’estén molt fàcilment, especialment en zones amb sistemes d’higiene i sanejament deficients. Afecta de manera desproporcionada nens menors de cinc anys. No hi ha una cura per a la pòlio, però és possible prevenir-la amb diverses vacunacions a una edat primerenca. Una vegada infectat, hi ha tractaments per millorar la mobilitat del pacient, tot i que no poden revertir la paràlisi permanent.

LETAL TORNADA A GAZA.

A finals de juliol, el Ministeri de Salut de Gaza va declarar una epidèmia de pòlio a la Franja. Després de 25 anys erradicada, la devastadora ofensiva militar israeliana ha n’propiciat el retorn. Més de 330 dies amb bombardejos continuats, ciutats senceres convertides en runa, hospitals arrasats i la destrucció de tota infraestructura van provocar la troballa de la malaltia a les aigües residuals del centre i el sud de l’enclavament, segons van denunciar, al seu torn, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i el Fons de les Nacions Unides per a la Infància (Unicef). La falta d’aigua potable i higiene personal, les xarxes de clavegueram en mal estat i la presència de tones d’escombraries i residus sòlids al voltant de l’enclavament han convertit Gaza en un caldo de cultiu ideal per a malalties infeccioses com la pòlio. Amb alts nivells de vacunació previs a la campanya militar, els nens nascuts després del 7 d’octubre i que no han sigut vacunats són els que pateixen més risc de contraure el virus avui a Gaza.

"PAUSES HUMANITÀRIES".

Rik Peeperkorn, el representant de l’OMS als territoris palestins ocupats, va anunciar dijous la petita guspira d’esperança que es va obrir per a la població de Gaza. Avui començaran les "pauses humanitàries en àrees específiques" per llançar la campanya de vacunació contra la pòlio, dirigida a nens menors de 10 anys. Aquesta agència de l’ONU i els seus socis es coordinaran amb la unitat humanitària de l’Exèrcit israelià (COGAT, per les seves sigles en anglès) per vacunar 640.000 nens. A partir de diumenge, els soldats israelians aturaran els combats durant nou hores (de 6 hores a 15 hores) al llarg de tres dies al centre de Gaza perquè les famílies s’acostin als centres de vacunació. Després, els més de 2.100 treballadors mèdics es traslladaran durant uns altres tres dies al sud, seguit de tres més al nord de Gaza. Són conscients que han de treballar en circumstàncies molt difícils i d’àmplia desconfiança de la població local davant els compromisos israelians de no atacar, de manera que no està clar que aconsegueixin que les vacunes arribin a tots els nens.

Notícies relacionades

LA GUERRA CONTINUARÀ.

Malgrat la notícia positiva, els funcionaris de l’OMS ja han advertit que aquesta és només la primera dosi i que es requerirà una segona ronda de vacunació quatre setmanes després de la primera per assegurar la màxima protecció. Cal veure si Israel hi accedirà, i fins a quin punt tindrà èxit aquesta primera ronda. Fa unes setmanes les autoritats hebrees ja van donar l’opció de vacunar-se als seus soldats pel temor que la pòlio s’estengui a territori israelià. Això, juntament amb l’estancament de les converses per un alto el foc, indica que aquestes "pauses humanitàries" seran una simple anècdota a la guerra a Gaza. Més de 40.600 palestins han mort i gairebé 94.000 han resultat ferits des del 7 d’octubre. El nivell de destrucció i de violència perpetrats per part de les tropes israelians ha convertit en un territori erm la pràctica totalitat de l’enclavament. El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, no ha mostrat cap intenció d’aturar-se a mesura que continua posant més condicions per arribar a un acord de treva, que creuen clarament les línies vermelles de Hamàs i dels països mediadors.

Temes:

Gaza Israel