Ahmed Tobasi: «Aviat serem una Palestina buida de palestins»

Ahmed Tobasi: «Aviat serem una Palestina buida de palestins»
2
Es llegeix en minuts
Irene Benedicto
Irene Benedicto

Redactora d'Internacional

ver +

Aquest viatge va estar a punt de no produir-se per la seva detenció fa uns dies. ¿Què va passar?

Van ser més de 40 hores d’invasió. Drons, jeeps, camions, equips militars complets, excavadores destruint-ho tot, carrers, cases. A l’octubre, i de nou fa uns dies, em van arrestar juntament amb dos col·legues, que segueixen retinguts, i van atacar el teatre. Van destruir-ho tot. Des del 7 d’octubre venen constantment, com si l’únic objectiu fos fer que la vida dels palestins sigui miserable fins i tot quan ja els han fet fora de casa seva i són en camps de refugiats, per fer que la gent perdi el cap, perdi fins i tot la seva ànima. El xoc que vaig viure de nen i d’adolescent continua. Només evoluciona la tecnologia amb què ho arrasen tot.

Va viure set anys a Noruega. ¿Per què va tornar a Palestina?

Vaig tornar per responsabilitat. Quan tens una elecció, no es tracta d’estar còmode. Quan em pregunten si torno per morir allà, responc que no vull morir de vell a Europa o tenir una mort absurda en un accident de trànsit. Vull morir a Palestina fent alguna cosa pels nens del camp de refugiats on em vaig criar.

¿Com ajuda el teatre enmig d’una guerra?

Jo soc un afortunat per ocasions com aquesta que em permeten explicar el que passa i expressar el que sento. Però la resta de gent allà ni tan sols s’adona que no és normal viure en un estat de guerra permanent. No parlen, ho guarden tot per a si mateixos. No obstant, els nens tenen la capacitat d’imaginar una cosa diferent de l’única realitat que coneixen. Durant molts anys la propaganda ha deshumanitzat el palestí. Som terroristes o som víctimes, som un número. El teatre ens dona l’oportunitat de decidir qui som. Una pistola pot matar però no et dona la llibertat. En canvi, el teatre ens permet imaginar i lluitar per ser qui volem ser.

¿Com s’imagina vostè el futur de Palestina?

Notícies relacionades

Israel no ens vol allà, però tampoc deixa que ens n’anem. Jo ja no parlo d’esperança, és una presa de pèl. Sobretot si, com durant tants anys, esperem que la solució vingui d’Occident, del mateix colonialisme blanc que va vendre una terra que no era seva per a suposadament compensar un conflicte que ells van provocar. Aviat serem una Palestina buida de palestins. I com als EUA o al Canadà, tindrem un Dia Nacional de les Persones Natives mentre releguen els pocs que quedin a viure en reserves. El millor que podríem fer és demanar a Occident que ens deixin tranquils. Pitjor no ens pot anar sense ells.

¿Com se sent a l’estar de tornada a Europa en aquest context?

Estic cansat i avorrit d’haver d’explicar que parlar de Hamàs no és el mateix que parlar del poble palestí. A Alemanya no ens deixaven utilitzar la paraula «Palestina» en públic ni incloure-la en notes de premsa, per temor de ser interpretats com a antisemites. A França ens van cancel·lar el tour «per seguretat» després dels atacs del 7 d’octubre. És un peix que es mossega la cua per autojustificar-se. Ara ja ens deixen actuar, però només els mou el sentiment de culpabilitat. Espanya ha reconegut Palestina com a Estat i això està molt bé, però no és suficient.

Temes:

Palestina Israel