El Marroc deixarà d’exigir als hotels el certificat de matrimoni

Tot i que cap llei ho prohibeix, les persones de diferent sexe no poden compartir habitació en molts allojatments del país

Fachada de un hotel en Casablanca

Fachada de un hotel en Casablanca / MARC FERRÀ

1
Es llegeix en minuts
Marc Ferrà
Marc Ferrà

Periodista

ver +

El Marroc ha obert la porta a poder compartir una habitació d’hotel amb una persona del sexe contrari sense haver d’estar casats. Una mesura restrictiva que s’aplica des de fa dècades, malgrat que no estigui prevista en cap legislació. Aquesta setmana, diversos mitjans de comunicació han assegurat que la policia ha trucat als establiments hotelers per transmetre que no poden demanar el certificat de matrimoni i que no poden negar a una dona no casada a dormir en un hotel de la seva ciutat de residència, cosa que tampoc es consentia.

El mitjà Le360, pròxim a palau, va assegurar que una font autoritzada els va confirmar que s’han suprimit aquestes dues restriccions, tot i que el Govern marroquí, de moment, no ho ha anunciat de manera oficial.

Fa mesos que aquest assumpte ha saltat al debat públic fins a arribar al Parlament. El ministre de Justícia, Abdellatif Ouahbi, va declarar la setmana passada que exigir a les recepcions dels hotels el certificat de matrimoni és il·legal. "¿No és això una violació de la seva intimitat? ¿Quina és la base jurídica d’aquesta sol·licitud?", es va preguntar per afegir fins i tot que els que ho exigeixen "han de ser perseguits".

Exigit per la policia

Notícies relacionades

Segons apunta el diari Yabiladi, els professionals de l’hostaleria van respondre a aquestes declaracions del ministre, explicant que aquests documents són exigits per la gendarmeria i la policia en el marc dels controls rutinaris que realitzen als hotels.

L’exigència del certificat de matrimoni afecta principalment els ciutadans marroquins, ja que als turistes mai se’ls ha exigit. La mesura ha sigut acollida amb bons ulls pel sector hoteler del país, perquè aquesta prohibició no escrita suposa que les persones no casades busquin alternatives als seus establiments quan volen viatjar pel país. Una de les opcions que les parelles o amics tenen és reservar a Airbnb, perquè en molts casos no es demana el certificat de matrimoni. En el cas de parelles amb més poder adquisitiu, moltes prefereixen viatjar fora del país per evitar problemes en el moment de reservar en un hotel.