Desastre natural

Una allau sepulta 2.000 persones a Papua Nova Guinea

Una muntanya es va esfondrar per causes desconegudes sobre un poblat

Les tasques de rescat es veuen complicades per la por de nous esllavissaments i pel difícil accés a la zona

Una avalancha en Papúa Nueva Guinea sepulta a más de 2.000 personas

Una avalancha en Papúa Nueva Guinea sepulta a más de 2.000 personas / MOHAMUD OMER / AFP

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Més de 2.000 persones van quedar enterrades per la gran allau que va assolar divendres una remota localitat del nord de Papua Nova Guinea, segons va informar el Centre Nacional de Desastres. Les tasques de rescat es compliquen per la inestabilitat del terreny i el difícil accés a la zona. La zona afectada va quedar sota una capa d’entre sis i vuit metres de terra.

Segons una carta del centre datada diumenge i enviada ahir al coordinador de l’ONU al país, a la qual va tenir accés l’agència Efe, "més de 2.000 persones van quedar enterrades vives" per la "massiva allau" esdevinguda a prop de la mina d’or Porgera, a la província d’Enga, al nord del país.

L’allau, que es va produir divendres a les 3 de la matinada (17.00 GMT de dijous), "va provocar una gran destrucció d’edificis, jardins i ha generat un gran impacte en l’aliment econòmic del país", assenyala la missiva, que afegeix que la principal carretera d’accés a la mina de Porgera "està completament bloquejada".

L’ensorrament de part d’una muntanya per causes encara desconegudes va impactar sobre el poblat de Kaokalam, a 600 quilòmetres de la capital del país, Port Moresby. "La situació continua sent inestable, ja que l’esllavissament de terra continua lentament, cosa que suposa encara un perill per als equips de rescat i els supervivents", remarca la carta de l’organisme papú.

Residents i desplaçats

Malgrat les dificultats, el Fons de les Nacions Unides per a la Infància (Unicef) va assenyalar ahir en un comunicat que es va proveir d’assistència mèdica "sis supervivents, inclòs un nen", i que prossegueixen els esforços "per trobar els desapareguts". Entre ells, indica que hi ha "tant residents com individus desplaçats pels recents conflictes".

El Ministeri de Defensa, que lidera l’operatiu de rescat amb suport de les autoritats locals i provincials, el Centre Nacional de Desastres i organitzacions internacionals, va afirmar en un comunicat que l’allau va afectar una zona en la qual viuen més de 4.000 persones.

Malgrat tot, les autoritats locals estimen que el nombre d’afectats pot ser gran, ja que la zona acollia de desplaçats pels conflictes i enfrontaments tribals de poblats propers.

L’Unicef calcula que del total d’afectats, que també estableix en uns 4.000, els 1.550 són infants, amb una escola de la zona destruïda" completament per l’allau, nou nens orfes i més d’una vintena de dones i menors ferits". Fonts de l’ONU remarquen la dificultat de determinar amb exactitud el nombre de víctimes mortals i desapareguts degut en part al treballós operatiu de rescat per la inestabilitat del terreny, el difícil accés a la zona i els problemes de comunicació.

Notícies relacionades

"Han passat tres dies i mig i les possibilitats de salvar vides a entre sis i vuit metres de profunditat no són gaire altes, per desgràcia", va dir ahir a Efe un portaveu de l’Organització Internacional per a les Migracions (OIM).

Xifres de diumenge de l’OIM, que té sis treballadors a l’àrea de la catàstrofe, estimaven en 670 els enterrats sota l’allau, si bé segons el Centre Nacional de Desastres aquesta xifra puja a 2.000, tot i que les fonts consultades insisteixen a mantenir la cautela ateses les circumstàncies. L’allau també va desplaçar unes 1.000 persones, segons aquesta agència. L’Oficina de Coordinació de l’ONU a Papua Nova Guinea assenyala en un comunicat aquest dilluns que assisteix el país en l’establiment de "centres d’evacuació" per als afectats per la tragèdia.

Temes:

Guinea El País