Zelenski implora a Biden i Xi que s’uneixin a la cimera de pau

El president ucraïnès, de visita a Espanya, s’entrevistarà avui amb Sánchez

Zelenski implora a Biden i Xi que s’uneixin a la cimera de pau

JUAN JOSÉ FERNÁNDEZ

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, va fer ahir una crida al president dels Estats Units, Joe Biden, i al líder xinès, Xi Jinping, perquè s’uneixin a la cimera de pau programada per al juny a Suïssa. En un vídeo gravat entre les restes d’una impremta de Khàrkiv destruïda dijous en un atac aeri rus que va causar set víctimes mortals, Zelenski va dir que la participació dels líders nord-americà i xinès "mostraria qui al món realment vol posar fi a la guerra".

"Sisplau, mostrin el seu lideratge pel que fa a l’avanç de la pau: la pau real i no només una pausa entre els atacs. Els esforços de la majoria mundial són la millor garantia que es compliran tots els compromisos. Sisplau, donin suport a la cimera de pau amb el seu lideratge personal i participació", va pregar el missatge remès a les xarxes socials. La petició arriba dies després d’especulacions sobre l’absència a la cimera tant de Biden com de la vicepresidenta dels EUA, Kamala Harris. El president francès, Emmanuel Macron, sí que hi assistirà, segons va dir Zelenski, i també s’espera Olaf Scholz, el canceller alemany, a més de 80 mandataris més amb l’objectiu de debatre les propostes ucraïneses per acabar amb la guerra.

Alto el foc negociat

Notícies relacionades

Els comentaris de Zelenski es van produir dos dies després que fonts russes asseguressin que Vladímir Putin estaria disposat a aturar la guerra amb un alto el foc negociat que reconegués les actuals línies del camp de batalla. Al llarg dels últims mesos, Rússia ha aconseguit que hi haggi avanços al front oriental.

D’altra banda, Zelenski, de viatge a Espanya, s’entrevistarà avui amb el president, Pedro Sánchez, i encara hi ha per confirmar una trobada amb els reis al Palau Reial.