Crisi a l’Argentina

Milei, impassible davant una segona vaga general que buida els carrers

Els sindicats qualifiquen de "contundent" l’aturada convocada contra el Govern ultra enmig de l’ensorrament econòmic

Milei, impassible davant una segona vaga general que buida els carrers

ABEL GILBERT

1
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

El sindicalisme argentí va qualificar de "contundent" la segona vaga contra el programa econòmic de Javier Milei. El Govern d’ultradreta la va considerar un "fracàs" de les "màfies" sindicals. La ministra de Seguretat, Patricia Bullrich, va demanar a la Confederació General del Treball (CGT) i la Central de Treballadors Argentins (CTA) que deixin de "fotre [molestar]" i "vagin a treballar". L’anarcocapitalista es va permetre al seu torn una referència bíblica. "¿Saben com es diu faraó en hebreu? Els ho explico... paro [vaga]. Qui tingui orelles que hi senti", va dir Milei, entusiasta lector de la Torà gràcies a l’ajuda telefònica d’un amic rabí.

Notícies relacionades

La ciutat de Buenos Aires va tenir la imatge d’un dia festiu, tot i que alguns comerços i centres comercials van obrir les portes. Les autoritats van assegurar que van circular un 40% dels busos. "Els seus amos van pactar amb Milei, però no va viatjar ningú a l’interior, eren gairebé buits", va comentar el dirigent dels camioners, Pablo Moyano. Va destacar, així mateix, que no van funcionar els metros ni el servei ferroviari.

Tampoc hi va haver activitat portuària, als aeroports, fàbriques, escoles i oficines de l’Estat, malgrat l’amenaça del Govern de descomptar el dia no treballat. Moyano va assegurar que el moviment obrer es prepara per redoblar les seves mesures de força fins que fracassin les lleis que impulsa Milei al Congrés i que "aniquilen els drets dels treballadors". L’augment de la conflictivitat social és, al seu criteri, inevitable.