Fugit d’Espanya el narco que amenaça Amàlia d’Orange

La descoordinació judicial facilita la fuga del líder mafiós Bouyakhrichan, que persegueix l’hereva holandesa del tron

Fugit d’Espanya el narco que amenaça Amàlia d’Orange

TONO CALLEJA

1
Es llegeix en minuts
Tono Calleja

El 24 de gener passat, Holanda respirava: Karim Bouyakhrichan, capitost de la coneguda com Mocro Maffia, era detingut a Marbella (Màlaga). No obstant, poc ha durat l’alegria al país neerlandès: només tres mesos després, una descoordinació judicial ha provocat la fuga d’Espanya d’aquest líder mafiós que amenaça de mort la princesa hereva al tron holandès, Amàlia d’Orange.

Segons va avançar la cadena SER, Karim Bouyakhrichan va aconseguir escapar després de quedar en llibertat provisional el 18 de març per part de l’Audiència Provincial de Màlaga amb mesures cautelars, com la retirada del seu passaport, l’obligació de personar-se al jutjat cada 15 dies i el pagament d’una fiança de 50.000 euros. La decisió va comptar amb el suport de la Fiscalia Antidroga.

Llavors, l’Audiència Nacional no havia decretat una ordre de detenció per garantir la seva extradició a Holanda i aquest delinqüent ha tocat el dos. Després de la fuga, segons confirmen a aquesta redacció fonts de l’Audiència Nacional, el Jutjat Central número 2 ja ha emès una ordre europea de detenció i entrega (OEDE) per localitzar un dels objectius prioritaris d’Holanda.

Absent a la cita del jutjat

Fins a l’1 d’abril Bouyakhrichan havia firmat al jutjat. No obstant, el dia 15 d’abril va faltar a la cita. Les fonts del Tribunal Superior de Justícia d’Andalusia consultades adverteixen que encara hi ha la possibilitat que aquest sospitós hagi firmat en una altra ciutat d’Espanya, i que aquesta compareixença no hagués arribat encara al jutjat de Marbella, que s’encarrega de les investigacions.

Notícies relacionades

Bouyakhrichan, neerlandès d’origen marroquí, és germà de Samir Bouyakhrichan, assassinat a Benahavís (Màlaga) el 2014 i de qui va heretar el liderat d’un dels clans més importants de la Mocro Maffia, nomenat pel seu cognom familiar. Aquest històric narcotraficant de la Costa del Sol està implicat en nombroses investigacions policials al llarg dels últims anys, ja que funcionava com a punt de connexió de narcotraficants llatinoamericans i europeus.

Els Bouyakhrichan s’han vist embolicats també en enfrontaments amb els Taghi, el clan rival. Segons la fiscalia dels Països Baixos, el seu líder, Ridouan Taghi –a la presó des del 2019–, va organitzar l’assassinat del periodista d’investigació neerlandès Peter R. de Vries, i el judici ha començat aquesta setmana.