La UE i els EUA ampliaran la llista de sancions contra l’Iran

El règim dels aiatol·làs adverteix Occident que "tallarà les seves cames" si traspassa els límits en el seu suport a Israel

La UE i els EUA ampliaran la llista de sancions contra l’Iran

Silvia Martinez

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

L’atac amb míssils i drons de l’Iran a Israel ja té resposta de la Unió Europea. Els ministres d’Exteriors dels Vint-i-set van encarregar ahir al cap de la diplomàcia europea, Josep Borrell, que llanci els preparatius per ampliar la llista de sancions i mesures restrictives contra l’Iran per l’atac del cap de setmana passat. "Demanaré al servei d’acció exterior que comenci a treballar en l’ampliació de la llista", va confirmar l’alt representant després d’una reunió informal d’urgència celebrada ahir per videoconferència.

Borrell va explicar que era "important" coordinar la resposta europea davant un atac que no té precedents per la seva envergadura. "Suposa una escalada a una situació per si mateixa ja molt tensa a la regió", va alertar al·ludint a les paraules del secretari general de l’ONU, António Guterres, sobre l’abisme en el qual es troba la regió i demanant "contenció" a totes les parts per evitar que esclati un "conflicte armat" que afecti tota la regió.

"No voldria exagerar, però al Pròxim Orient estem al caire d’un precipici molt profund i els estats membres han estat d’acord a utilitzar tots els mitjans diplomàtics per evitar que la següent decisió al tauler de joc no condueixi a més tensió i provoqui una resposta més gran. Si no, al final acabarem amb una guerra regional", va recordar després d’una trobada que es va prolongar una mica menys de dues hores i a la qual segueix avui un debat a nivell de líders europeus en la cimera que arrenca a Brussel·les i en el qual la situació al Pròxim Orient estarà de nou a l’agenda.

"La manera més immediata de prevenir l’escalada és evitar que el següent esglaó en l’escala arribi amb un increment de la resposta bèl·lica, perquè si cada vegada que hi ha un esglaó més en l’escala s’incrementa la intensitat en la resposta militar al final acabarem amb una guerra regional, que pot ser que ningú vulgui però que entre tots aconsegueixin", va afegir durant una breu compareixença.

Amenaça del president persa

Notícies relacionades

L’Iran continua elevant el to de les seves amenaces tant a Israel com als seus aliats occidentals davant una possible represàlia per l’atac sense precedents de dissabte, informa Efe. Les Forces Armades iranianes van advertir els Estats Units, el Regne Unit, França i Alemanya que "tallarà les seves cames" si traspassen "els límits" en el seu suport. En la mateixa línia, el president del país persa, Ebrahim Raisi, va avisar que la "mínima acció" contra interessos iranians rebrà una "resposta dura, àmplia i dolorosa contra el perpetrador".

"Reiterem a alguns dels caps d’Estat dels Estats Units, el Regne Unit, França i Alemanya que deixin de recolzar el règim (Israel) moribund, malvat, il·legal, terrorista i assassí de nens", va dir el portaveu de les Forces Armades de l’Iran, el brigada general, Abolfazl Shekarchi. "Si qualsevol, inclosos vosaltres i el règim (Israel), creua els límits li tallarem les cames amb més força que la resposta anterior a Israel", va assegurar Shekarchi, segons recull l’agència Tasnim.