L’Iran avisa que atacarà les bases dels EUA si recolza la resposta d’Israel

Teheran considera que ja ha executat la seva venjança davant els bombardejos contra la seva ambaixada a Damasc

L’Iran avisa que atacarà les bases dels EUA si recolza la resposta d’Israel

Adrià Rocha Cutiller

2
Es llegeix en minuts
Adrià Rocha Cutiller
Adrià Rocha Cutiller

Periodista

ver +

Després de l’atac d’ahir a la matinada contra Israel, l’Iran s’ha considerat satisfet i ha assegurat que la seva venjança ha acabat i que les operacions militars han acabat "sempre que no hi hagi una resposta contra Teheran per part d’Israel i dels Estats Units". "A través de l’ambaixada suïssa, enviem un missatge als EUA dient que si coopera amb Israel en les seves possibles accions contra l’Iran, les seves bases [a la regió] no tindran seguretat i les atacarem", va afirmar ahir al matí el cap d’Estat Major de les Forces Armades iranianes, el general Mohammad Hossein Bagherí, que ha clamat victòria per l’atac "exitós" que va portar a terme Teheran a la matinada.

L’atac, anunciat a so de bombo i platerets durant dies —fins i tot durant l’inici, abans que els míssils i drons arribessin a Israel—, buscava ser una gesticulació, més que un atac real contra l’Estat hebreu, segons els experts. De fet, els danys materials a Israel han sigut mínims o nuls. "Hem creat una nova equació amb l’estat sionista", va afirmar ahir el cap de la Guàrdia Revolucionària iraniana, Hossein Salamí. "I aquesta equació és que a partir d’ara, si Israel ataca interessos, militars o ciutadans iranians en qualsevol lloc del món, rebran una resposta directa per part de l’Iran".

"Legítima defensa"

L’atac de Teheran ha arribat com a resposta iraniana al bombardeig produït l’1 d’abril contra l’ambaixada de l’Iran a Damasc, Síria, en el qual van morir set alts càrrecs militars de la República Islàmica. Des que va començar la guerra a Gaza a l’octubre, Israel ha realitzat atacs freqüents contra militars i posicions iranianes a Síria. Però encara n’hi ha més: durant anys, Israel ha dirigit atacs, sabotatges i assassinats contra alts càrrecs iranians vinculats amb el programa nuclear i armamentístic de la República Islàmica. Però l’Iran mai ha sigut capaç de donar resposta a totes aquestes agressions.

"Exercint el nostre dret de legítima defensa hem demostrat que l’Iran és responsable pel que fa a la pau i la seguretat regional", va argumentar ahir el ministre d’Exteriors iranià, Hossein Amirabdollahian.

Notícies relacionades

"En aquest punt, la República Islàmica de l’Iran no té cap intenció de continuar amb les seves operacions de defensa, però, si és necessari, no dubtarà a protegir els seus interessos legítims davant una nova agressió", va afegir Amirabdollahian, el ministeri del qual també va anunciar que la "venjança iraniana" contra Israel ja s’havia acabat abans que els míssils i drons arribessin a l’espai aeri israelià.

Durant la jornada d’ahir, la majoria d’alts càrrecs de l’Iran van declarar als mitjans del país que es congratulaven de l’atac, però també asseguraven que tot s’havia acabat. Durant l’acció, a Teheran i en altres grans ciutats del país es van organitzar petites manifestacions en celebració de partidaris del règim dels aiatol·làs.

Temes:

Gaza Israel