Espanya descarta l’evacuació dels espanyols

Tot i que els plans estan preparats, no s’estudia de moment un pla de sortida

Un avi deambula pels carrers de Jerusalem, en ple atac iranià. | LEO CORREA / AP

Un avi deambula pels carrers de Jerusalem, en ple atac iranià. | LEO CORREA / AP

2
Es llegeix en minuts
Mario Saavedra

Espanya no contempla de moment l’evacuació dels seus nacionals a Israel o l’Iran, després que l’Exèrcit iranià ataqués amb 320 míssils i drons en resposta a l’atac israelià contra el seu consolat a Damasc. El gruix van ser interceptats i no s’han hagut de lamentar danys mortals ni ferits de gravetat, però la situació a la regió és de màxima tensió.

A Israel hi ha uns 7.000 espanyols i, a l’Iran, una mica més d’un centenar. "Totes les ambaixades espanyoles compten amb plans d’evacuació. A la zona, es va activar, evacuant ciutadans espanyols des d’Israel i Gaza, a l’inici de la guerra", afirmen fonts diplomàtiques a El Periódico de España, mitjà del grup Prensa Ibérica. "Tot i que no s’estudia en aquests moments, el pla està preparat si fos necessari".

L’11 d’octubre passat, després dels atacs de Hamàs contra Israel i l’inici de la guerra de Gaza, avions militars espanyols van portar a Espanya 429 persones que van demanar sortir.

Condemna dels atacs

El ministre d’Afers Exteriors, la Unió Europea i Cooperació, José Manuel Albares, va assegurar ahir, per la seva banda, a xarxes socials que la comunitat espanyola que viu al Pròxim Orient "està bé" i que les ambaixades nacionals a la regió es troben "operatives", després de l’atac de l’Iran a Israel.

"Condemnem els atacs de l’Iran contra Israel que constitueixen un pas molt greu cap a l’escalada regional. Espanya continua compromesa amb l’estabilitat regional i la pau. La contenció és indispensable. La colònia espanyola està bé. Les nostres ambaixades a la regió operatives", va indicar Albares a X (abans Twitter).

També la va demanar Pedro Sánchez a la mateixa xarxa social. "Després d’una llarga i anguniosa nit en què s’ha confirmat l’escalada de l’atac perpetrat per l’Iran, el Govern d’Espanya el condemna, com ha condemnat i condemnarà sempre tota forma de violència que atempti contra la seguretat i el benestar de civils innocents", va assenyalar el president del Govern.

Notícies relacionades

"La resposta de tots els líders internacionals exigeix responsabilitat i contenció. Hem d’aprendre de la història i trobar una manera de resoldre els conflictes per la via diplomàtica, evitant tant sí com no una escalada encara més gran".

L’Exèrcit d’Israel va confirmar ahir que l’atac directe de l’Iran va comprendre el llançament de 170 drons, 30 míssils creuer i 120 míssils balístics, "uns 99%" dels quals van ser interceptats pels sistemes defensius israelians, d’acord amb els militars.