Pla per reduir la immigració

El Regne Unit frena la reunificació de milers de famílies al dificultar els visats

Oposició i organitzacions socials critiquen la decisió del Govern de Sunak d’elevar els requisits econòmics per als afectats

El Regne Unit frena la reunificació de milers de famílies al dificultar els visats

Lucas Font

2
Es llegeix en minuts
Lucas Font
Lucas Font

Corresponsal.

ver +

El Govern britànic va culminar ahir la implementació del seu últim paquet de mesures per reduir l’arribada d’immigrants al Regne Unit per la via legal. L’última d’aquestes ha sigut l’augment dels ingressos mínims necessaris per a l’obtenció de visats familiars, que obliga a demostrar uns ingressos mínims de 29.000 lliures anuals (33.000 euros) –davant les 18.600 lliures requerides fins ara– als ciutadans britànics o residents legals que vulguin portar els seus cònjuges estrangers. Una quantitat que l’Executiu preveu ampliar a 38.700 lliures a principis del 2025 i que ha posat en risc la reunificació de milers de famílies en territori britànic.

La decisió de l’Executiu, anunciada a principis de desembre, ha desencadenat les crítiques de membres de l’oposició i d’organitzacions socials, que consideren que la nova política és poc flexible i vulnera els drets de les persones afectades. L’Observatori de la Migració, una entitat vinculada a la Universitat d’Oxford, assenyala que la meitat dels treballadors britànics guanyen menys de 29.000 lliures anuals i que set de cada deu tenen ingressos inferiors a les 38.700 lliures, un percentatge que s’accentua en el cas de les dones i que afegeix noves limitacions a la reunificació familiar.

Afectació en els nens i nenes

El director de campanyes de l’organització Reunite Families UK, Matteo Besana, diu que els requisits econòmics en la concessió de visats per aquesta via estan tenint un impacte negatiu en la salut mental de les famílies afectades, especialment les que tenen fills. «Els nens s’han vist especialment afectats per aquesta situació i fins i tot han tingut pensaments suïcides a causa de la separació dels seus pares», explica Besana, citant una enquesta elaborada per la mateixa organització.

Segons l’estudi, un 65% dels progenitors asseguren que les limitacions a la reunificació familiar afecten la salut mental dels seus fills, que han de resignar-se a veure el seu pare o la seva mare en comptades ocasions i a parlar amb ells a través de videotrucades.

Notícies relacionades

Els nous requisits per a la concessió de visats familiars s’integren al pla de l’Executiu de Rishi Sunak per reduir la xifra d’immigració neta registrada al país en els últims anys. Una xifra que va assolir les 745.000 persones el 2022 i que ha afegit més pressió al primer ministre, molt criticat per l’ala dura del seu partit per no haver complert per ara una de les principals promeses del Brexit. El Govern confia que aquesta mesura ajudi a reduir l’arribada d’immigrants, malgrat que els visats familiars només van representar prop d’un 5% del total de permisos aprovats l’any passat.

«El Govern estima que, amb les noves normes, s’expediran entre 10.000 i 30.000 visats familiars menys, la qual cosa és un nombre molt petit sobre el total. No entenem per què volen imposar un sistema tan difícil a les famílies quan saben, a través de les seves pròpies anàlisis, que el nombre de persones que deixaran de venir [per aquesta via] és mínim», assenyala Besana.