El Parlament polonès fa un primer pas cap a legalitzar l’avortament

El Parlament polonès fa un primer pas cap a legalitzar l’avortament

LESZEJ SZYMANSKI / EFE

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Parlament de Polònia, un dels països europeus que més restringeix l’avortament, va aprovar ahir en primera lectura quatre propostes encaminades a liberalitzar la interrupció de l’embaràs, tot i que el seu futur és incert a causa del probable veto del president ultraconservador. Les quatre iniciatives, recolzades pels partits de la coalició de Govern centrista que encapçala Donald Tusk, presenten diferents alternatives de cara a ampliar les possibilitats d’avortar legalment a Polònia i seran debatudes per una comissió especial abans d’acabar tornant al ple.

Notícies relacionades

El text aportat per Esquerra és el més permissiu i proposa, a través de dos esborranys, liberalitzar completament la interrupció de l’embaràs fins a la setmana 12 de gestació i despenalitzar l’assistència per avortar, per exemple a través de l’ús de medicaments que puguin prendre a casa. Per la seva banda, Plataforma Cívica, el partit de Tusk, proposa l’avortament lliure fins a la setmana 12, mentre que els seus socis de coalició de Tercera Via advoquen per una tornada a l’estatus existent abans del 2020, quan es permetia l’avortament en cas de greu malformació o malaltia incurable del fetus o de perill de vida per a la mare, però supeditant el canvi legal a un referèndum nacional.

Ara, les propostes continuaran el seu recorregut legal i seran examinades per una comissió especial i, una vegada siguin articulades en forma de llei, seran sotmeses a una nova votació, i després hauran de ser encara ratificades pel president, l’ultraconservador Andrzej Duda. Amb tota probabilitat, Duda s’oposarà a qualsevol tipus de liberalització de l’avortament, després que recentment ja vetés una llei, també aprovada al Parlament, que tenia per objectiu permetre vendre la "píndola de l’endemà" sense recepta a més grans de 15 anys. Les votacions han vingut precedides d’un intens debat.