Reforma legal

França avança en la legalització de l’eutanàsia amb estrictes condicions

El Govern de Macron presenta un projecte de llei sobre el "final de la vida", juntament amb més recursos per a les cures pal·liatives

França avança en la legalització de l’eutanàsia amb estrictes condicions

EMMANUEL DUNAND / AFP

1
Es llegeix en minuts
Enric Bonet

El Govern francès va presentar ahir una de les principals reformes sobre drets civils del segon mandat d’Emmanuel Macron. L’Executiu gal va examinar en el Consell de Ministres un projecte de llei que legalitzarà l’eutanàsia sota condicions estrictes. Després d’anys dubtant sobre aquesta qüestió, el dirigent centrista aposta per convertir França en el setè país europeu que legalitza l’eutanàsia després de Suïssa, Països Baixos, Bèlgica, Àustria, Espanya i Portugal.

El text, batejat com a llei del "final de la vida", té per objectiu permetre a aquells que tinguin malalties incurables que "accedeixin a un producte letal" que acabi amb les seves vides, però també amb el seu patiment, va indicar la ministra de Treball i Sanitat, Catherine Vautrin. Des de la legislació Claeys-Leonetti del 2016, al país veí estava permesa una sedació profunda i contínua fins a provocar la mort (per falta d’ingerència de líquids o aliments) d’aquells pacients en estat crític.

El nou projecte de llei va més enllà. Podran sotmetre’s a una eutanàsia aquells residents a França "amb un pronòstic vital compromès a curt o mitjà termini" i que tinguin "un patiment físic o psicològic insuportable". Les condicions seran estrictes i estaran supervisades per diversos metges. No està previst que la iniciativa legislativa inclogui una llista de les malalties a les quals s’autoritzarà el suïcidi assistit.

Notícies relacionades

D’una banda, l’eutanàsia se subministrarà en forma d’un fàrmac que prendrà aquell que desitgi morir. De l’altra, un metge autoritzat podrà aplicar-la en pacients incapacitats per fer-ho pels seus propis mitjans. Les condicions amb què es permetrà el suïcidi assistit resultaran semblants a les d’Espanya, on és legal des del 2021. Prop de 300 espanyols van decidir acabar amb la seva vida el 2022 a través d’aquest mètode, sent menys del 0,1% del total de les defuncions aquell any.

El projecte de llei sobre suïcidi assistit anirà acompanyat per un augment de recursos dedicats a cures pal·liatives. La ministra Vautrin ja havia promès un increment dels fons d’aquests tractaments, que solen necessitar un percentatge de la població superior a la minoria que aposta per l’eutanàsia. En total, l’Executiu vol augmentar dels 1.600 milions actuals fins a 2.700 milions els fons destinats a aquestes cures.