França prioritzarà l’agricultura sobre la protecció ambiental

El Govern de Macron impulsa una nova llei agrícola que considera el sector primari com "un interès general superior"

França prioritzarà l’agricultura sobre la protecció ambiental

Enric Bonet

1
Es llegeix en minuts
Enric Bonet

El Govern d’Emmanuel Macron pretén respondre a la "crisi històrica" en l’agricultura amb aquesta mesura, però corre el risc de quedar-se curt. L’Executiu gal va presentar ahir la primera llei agrícola d’envergadura del segon mandat del president francès. Després que la seva presentació es veiés ajornada diverses vegades, aquest text ha quedat marcat per l’onada de protestes d’agricultors en els últims mesos a França, així com a la majoria dels països europeus. "Anem posant els fonaments per aportar una resposta a aquesta crisi" que "molts dels meus companys europeus em diuen que és històrica", va assegurar el ministre d’Agricultura, Marc Fesneau, durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres.

Una de les mesures més mediàtiques d’aquesta iniciativa legislativa resulta, de fet, una concessió per a la FNSEA, el principal sindicat agropecuari a França i partidari de l’agricultura industrial. En concret, en el preàmbul de la llei s’afirma que el sector primari representa "un interès general superior". Tant el Govern com les organitzacions sindicals entenen que aquesta afirmació no tindrà només un pes simbòlic, ja que influirà en els contenciosos administratius o judicials que enfrontin agricultors amb administracions locals o col·lectius ecologistes. Volen igualar el pes de l’agricultura amb la protecció del medi ambient, considerada d’"interès general" des del 1976.

Notícies relacionades

Rebaixa de normes

El text rebaixa diverses normes mediambientals amb l’objectiu de promoure la producció agrícola. Disminueix les normatives sobre les tanques, que afavoreixen la biodiversitat i protegeixen l’erosió del terra. També redueix els terminis per presentar recursos contra la construcció de granges i embassaments –sovint motiu de conflictivitat social al país veí, sobretot amb els grans embassaments–. I, a més, redueix les penes per als propietaris agrícoles que degradin el medi ambient. Com ja va fer la Comissió Europea, l’Executiu macronista confia a calmar la ràbia del camp rebaixant les normes mediambientals. A més d’aquest projecte de llei, té previst disminuir per decret els seus objectius en la reducció de pesticides.