Trucada entre Biden i Xi per remarcar l’estabilitat de la relació bilateral

Xi Jinping y Joe Biden, durante la reunión que mantuvieron en Woodside (California) el pasado 15 de noviembre.

Xi Jinping y Joe Biden, durante la reunión que mantuvieron en Woodside (California) el pasado 15 de noviembre. / KEVIN LAMARQUE / REUTERS

1
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

El president dels Estats Units, Joe Biden, i el seu homòleg xinès, Xi Jinping, van mantenir ahir una conversa telefònica, el primer diàleg directe des de la seva trobada al novembre a Califòrnia. Amb aquesta trucada els dos líders remarquen els seus esforços per mostrar una normalització de les relacions en un moment de tensions i crisis tant bilaterals com regionals i globals.

La conversa va ser "sincera i constructiva", segons la informació facilitada pels dos governs i s’hi van abordar "àrees de cooperació i àrees de diferència". Aquest comunicat oficial de Washington també assegura que "tots dos saluden esforços en marxa per mantenir canals de comunicació oberts i gestionar de manera responsable la relació a través de diplomàcia d’alt nivell i consultes". "Hem de donar prioritat a l’estabilitat, no provocar problemes, no creuar línies sinó mantenir l’estabilitat general en les relacions", va dir Xi a Biden segons la cadena xinesa Central Televisió.

La trucada es produeix dos dies abans que iniciï un viatge a la Xina la secretària del Tresor nord-americà, Janet Yellen, una missió a la qual en diverses setmanes en seguirà una altra del secretari d’Estat, Antony Blinken. Yellen arribarà a la Xina la setmana festiva del Dia de l’Escombrada de Tombes, una mena de Dia dels Difunts.

Notícies relacionades

Rússia i Taiwan

Malgrat aquest esforç compartit per rebaixar tensions, les diferències i punts de xoc entre les dues potències persisteixen. Biden, per exemple, ha expressat al seu homòleg les seves "preocupacions pel suport de la Xina a la base industrial de defensa de Rússia i el seu impacte en la seguretat europea i transatlàntica". El comunicat xinès amb prou feines esmenta que els dos presidents "van compartir els seus punts de vista sobre la crisi d’Ucraïna i la situació a la península de Corea".