Un incendi en una discoteca d’Istanbul causa almenys 29 morts

Tots els finats eren treballadors d’unes obres de reforma del local a les quals l’ajuntament no havia donat llicència

Un incendi en  una discoteca d’Istanbul causa almenys 29 morts

Adrià Rocha Cutiller

2
Es llegeix en minuts
Adrià Rocha Cutiller
Adrià Rocha Cutiller

Periodista

ver +

Almenys 29 persones van morir ahir després que una explosió en una discoteca al centre d’Istanbul provoqués un incendi que va atrapar tots els treballadors de la construcció que en aquell moment es trobaven dins de l’edifici. El succés es va produir durant el migdia i el local, Masquerade Club, es trobava tancat per obres durant el mes de Ramadà, que acaba la setmana que ve.

"Estem tractant les persones ferides. Tant ells com tots els morts eren treballadors que es trobaven, en el moment de l’explosió, fent tasques de renovació del club. Hem engegat una investigació per aclarir els motius d’aquest desastre, i la policia ha detingut sis persones", va explicar ahir a la tarda el governador d’Istanbul, Davut Gül. Les persones per a qui es va donar l’ordre de detenció són tres responsables de la construcció, el mànager de la discoteca i dos supervisors.

El club es troba al cèntric districte de Besiktas, un dels punts neuràlgics de la gran metròpolis turca, en la qual viuen 17 milions de persones. "Ja hem engegat una investigació sobre els fets. Demano la misericòrdia de Déu per a tots els que han perdut la vida, i una ràpida recuperació als ferits. Continuarem compartint amb els nostres ciutadans tot el que sapiguem del que ha passat", va apuntar el ministre de l’Interior turc, Ali Yerlikaya, que va assegurar que el president, Recep Tayyip Erdogan, també està seguint les investigacions.

A la planta baixa

Segons l’alcalde d’Istanbul, Ekrem Imamoglu, que diumenge passat va renovar el seu mandat i va derrotar el candidat favorit d’Erdogan, les obres de renovació del Masquerade Club, que es troba a la planta baixa d’un edifici de 16 plantes, eren il·legals. "No vam rebre mai la petició de permís per a cap renovació ni construcció", va afirmar Imamoglu davant la premsa. "L’àrea on s’estava realitzant el treball no era visible des del carrer, així que no vam rebre cap queixa ni denúncia que aquestes obres s’estaven fent sense llicència. Aquests treballs s’estaven fent de manera il·legal", va continuar l’alcalde de la ciutat.

Notícies relacionades

A Turquia, també a Istanbul, les obres sense permís ni mesures de seguretat són tan comunes que molts treballadors es queixen que fins i tot les grans companyies de la construcció, moltes de pròximes al Govern, es volen estalviar diners a costa d’eliminar mesures de seguretat i de fer les obres amb materials poc segurs.

Tot turc viu amb la por d’una tragèdia com la d’ahir, no tant per culpa d’un incendi com per les conseqüències d’un sisme. Turquia està situada en una zona amb terratrèmols constants, i encara és molt viu en la memòria el terratrèmol del febrer de l’any passat, que va segar la vida de 60.000 persones. Istanbul –com Tòquio, Bogotà, Teheran i San Francisco– és una de les grans ciutats que viu sota el fantasma d’un gran terratrèmol que es podria produir en qualsevol moment. I segons l’alcaldia de la ciutat turca, més de dos milions de persones viuen en edificis insegurs.