Blinken alerta a França sobre el «moment crític» per a Ucraïna

El secretari d’Estat dels EUA insisteix en la necessitat d’enviar munició a Kíiv en l’inici de la seva gira europea / El cap de la diplomàcia nord-americana viatja avui a Brussel·les per a la cimera de l’OTAN

Blinken alerta a França sobre el «moment crític» per a Ucraïna

Enric Bonet

3
Es llegeix en minuts
Enric Bonet

El desgast de l’Exèrcit i la societat ucraïnesos preocupen el bloc occidental. El secretari d’Estat nord-americà, Antony Blinken, va alertar ahir a París sobre el "moment crític" d’Ucraïna, en l’inici d’una gira per Europa. "Estem en un moment crític en què resulta absolutament essencial proveir els ucraïnesos de tot allò que necessiten per defensar-se, especialment les municions i la defensa aèria", va assegurar el cap de la diplomàcia nord-americana en declaracions a la premsa juntament amb el ministre francès de Defensa, Sébastien Lecornu. Tots dos van visitar a prop de Versalles una fàbrica d’obusos Caesar, l’aportació armamentística gal·la més destacada per a Kíiv.

El paquet d’ajuda militar de 60.000 milions per a Ucraïna per part dels Estats Units –de llarg la potència que aporta un suport més gran a les tropes ucraïneses– es troba encallat, a causa del bloqueig de la majoria republicana al Congrés. Davant aquesta situació, els governs europeus intenten agafar el relleu posant-se les piles amb l’augment de la producció militar. Va ser un dels objectius de la cimera del 26 de febrer a París, al final marcada per les polèmiques declaracions del president francès, Emmanuel Macron, sobre l’enviament "no descartat" de tropes de països occidentals al territori ucraïnès.

Reunió amb Macron a l’Elisi

"Resulta imperatiu que continuem amb l’ajuda per a Ucraïna perquè es defensi de l’agressió russa", va declarar Blinken, que ha iniciat una breu gira per Europa a la capital francesa, on no viatjava des del març del 2022, poques setmanes després de l’inici de la invasió russa d’Ucraïna. En una roda de premsa a la tarda amb el seu homòleg francès, Stéphane Séjourné, el cap de la diplomàcia nord-americana va expressar el seu desig que el paquet d’ajuda per a Kíiv "sigui aprovat al més aviat possible, després de les vacances al Congrés" a Washington, que s’acaben el 9 d’abril.

Després del seu pas per París, Blinken viatja avui a Brussel·les, on participarà en la cimera pel 75è aniversari de l’OTAN. Ahir a la nit es va reunir a l’Elisi amb Macron, que comparteix la preocupació per l’actual situació d’Ucraïna i una eventual nova ofensiva de Rússia. "Ucraïna serà membre de l’OTAN, però per aconseguir-ho hem de comptar amb un bon full de ruta", va afirmar el secretari d’Estat.

També va dir que el seu país treballa "dia rere dia" per impedir la transferència d’armes a Rússia des de l’Iran, Corea del Nord o la Xina. Aquest tema s’abordarà durant la reunió de ministres d’Exteriors de l’OTAN, prevista avui a Brussel·les. "No és només una amenaça per a Ucraïna, sinó per a la seguretat d’Europa en general", va afegir el nord-americà.

Blinken i Séjourné es van reunir a París just el dia després que el ministre francès discutís a Pequín amb el seu homòleg xinès, Wang Yi, a qui va demanar que "enviï un missatge clar" a Moscou per negociar la pau. Durant la roda de premsa d’ahir, el dirigent gal va justificar els atacs ucraïnesos en zones cada vegada més profundes del territori rus. Per exemple, el d’ahir contra una refineria de petroli al Tatarstan (centre de Rússia). "Ucraïna actua en legítima defensa", va declarar.

Notícies relacionades

Sancions a la desestabilització

A més a més, Séjourné va anunciar que "proposarà sancions contra aquells que recolzin la desinformació i la desestabilització del nostre país [França] i d’Europa". Ho va dir després de referir-se a l’atemptat del 22 de març a la perifèria de Moscou. Malgrat que l’Estat Islàmic de Khorasan en va reivindicar l’autoria, les autoritats russes continuen vinculant els serveis secrets ucraïnesos i occidentals amb aquesta massacre terrorista, en la qual van morir 137 persones i 182 van resultar ferides.