Erdogan afronta unes eleccions locals com un plebiscit

El dirigent turc espera rubricar demà el seu poder davant una oposició a la defensiva

Erdogan afronta unes eleccions locals com un plebiscit

adrià rocha cutiller

3
Es llegeix en minuts
Adrià Rocha Cutiller
Adrià Rocha Cutiller

Periodista

ver +

Turquia elegeix demà tots els seus alcaldes i caps de districte –gairebé 15.000 càrrecs– en unes eleccions que marcaran el futur polític del país. El 2019, el partit del Govern va perdre l’alcaldia de la capital, Istanbul, cosa que va catapultar a l’estrellat l’actual alcalde, Ekrem Imamoglu. Si ara Erdogan recupera la gran metròpolis, el poder del president serà indiscutible. Per aconseguir-ho, ha disposat que el candidat de l’AKP sigui Murat Kurum, polític jove i anterior ministre d’Urbanisme i Medi Ambient.

Per a l’oposició, aquests comicis són a vida o mort. "Si el principal partit opositor, el CHP, perd les ciutats més importants, Istanbul i Ankara, serà privat d’una plataforma a escala local que és necessària per poder aguantar la pressió del Govern", explica Berk Esen, professor de la Universitat de Sabanci.

"Només si guanyen podran continuar sent un desafiament per a Erdogan. Aquestes eleccions seran importants per determinar la trajectòria de Turquia en els pròxims anys. I per això, sembla clar que el rival real d’Imamoglu és el president Erdogan, que està pressionant perquè el seu partit pugui recuperar com sigui Istanbul", continua Esen.

Aquesta vegada, no obstant, pot ser més complicat que el 2019, quan l’oposició va guanyar Istanbul per primera vegada des del 1994. A diferència de fa cinc anys, els partits opositors es presenten dividits i en candidatures separades arreu del país. I encara més: després de la victòria d’Erdogan el maig de l’any passat, la desafecció política entre la població contrària al president s’ha multiplicat.

Les enquestes marquen, amb tot, un empat tècnic per tot el país entre Govern i oposició, i donen Istanbul a l’actual alcalde opositor, el popular Ekrem Imamoglu. Això sí, amb un marge increïblement estret davant Kurum, el candidat d’Erdogan.

Un buròcrata sense carisma

Segons els experts, la clau d’aquests resultats és la falta de carisma de Kurum, un antic buròcrata passat a polític. Aquesta pot ser la seva debilitat més gran i la seva virtut més gran. "La raó per la qual Erdogan ha escollit un candidat tan poc inspirador és perquè vol demostrar que és ell que mana en el seu partit. Erdogan sap que qui guanyi Imamoglu a Istanbul es convertirà en un actor polític important per al futur, amb una base de seguidors autònoma, i això és una cosa que no agrada al president turc", assegura Esen.

Notícies relacionades

"La seva elecció com a candidat és intencionada, perquè Istanbul és un lloc especial per a Erdogan: el president turc va ser alcalde de la ciutat en els 90, i la mística política d’Erdogan és que l’alcaldia d’Istanbul és la seva feina per sempre. Que encara en el dia d’avui la continua mantenint", assegura Selim Koru, analista del think tank turc Tepav. "Per això, la persona que AKP elegeix per governar Istanbul és sempre algú que actua com a conductor d’Erdogan, algú a través del qual actua el president. I això és comunicat al votant. Tota la gent que votarà Kurum, no és que vulgui Kurum a l’alcaldia d’Istanbul, és que vol Erdogan".

Pocs s’ho creuen, però el president turc ha anunciat en diverses ocasions que ho deixa, que les últimes eleccions de maig seran les últimes i que aquests comicis locals seran l’última campanya. Té 70 anys, i en fa 22 que governa Turquia. Sigui veritat o mentida, aquests anuncis han donat a la carrera per conquerir Istanbul més rellevància. Molts consideren que si Imamoglu revalida el seu mandat, les seves opcions d’aquí quatre anys per a la presidència podrien ser molt més grans.