Àfrica Occidental

Gir polític al Senegal arran de la victòria electoral del’oposició

Gir polític al Senegal arran de la victòria electoral del’oposició

Europa Press/Contacto/Nicolas Remene

1
Es llegeix en minuts
Marc Ferrà
Marc Ferrà

Periodista

ver +

L’oposició senegalesa i el seu candidat, Bassirou Diomaye Faye, van guanyar les eleccions celebrades diumenge passat. Una victòria que es va començar a celebrar poques hores després de l’inici del recompte i va omplir molts carrers del país d’eufòria. Ahir a la tarda el seu principal contrincant, Amadou Ba, el va felicitar públicament per la victòria. Falta conèixer el percentatge de vots amb què ha guanyat Faye, tot i que tot apunta que superarà el 50% i no serà necessària una segona volta. Aquests resultats obren un canvi polític en les institucions senegaleses després de 12 anys de Macky Sall en la presidència.

Faye, junt amb Ousmane Sonko, el principal opositor del país, han encapçalat el descontentament social prometent una renovació política. Un moviment que s’ha presentat com a rupturista i anticolonialista i que té una forta popularitat entre els joves. Tots dos van sortir de la presó fa 10 dies gràcies a una amnistia que va aprovar el Govern i es van bolcar en la campanya electoral. Faye portava 11 mesos en presó preventiva per difamació i desacatament per crítiques que havia llançat contra diversos jutges. Entre les seves promeses hi ha posar fi a la concentració de poder en mans del president del país, reconsiderar els acords de pesca internacionals i oferir alternatives als joves que volen emigrar perquè trobin oportunitats al seu país.

Notícies relacionades

El president més jove

Diomaye Faye, de 44 anys, serà el president més jove de la història del país. Va saltar a la primera línia de la política després que el Consell Constitucional tombés la candidatura d’Ousmane Sonko. En aquell moment el seu moviment polític el va elegir com el candidat a la presidència. Faye i Sonko han fet campanya junts encapçalant un discurs anticolonialista i africanista. La jornada electoral es va desenvolupar amb calma, en els que han sigut els comicis amb més candidats en la història del país.

Temes:

Govern Arran