Guterres i Von der Leyen uneixen el clamor per Gaza

El cap de l’ONU alerta davant la dirigent de la UE de la "fam catastròfica" a la Franja

Guterres i Von der Leyen uneixen el clamor per Gaza

Andrea López-Tomàs

2
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs

Las veus en contra de la guerra d’Israel contra Gaza escalen fins a les més elevades posicions institucionals. "Res justifica el càstig col·lectiu" i la "fam catastròfica" a la Franja, va denunciar el secretari general de les Nacions Unides, António Guterres, ahir des de Brussel·les, juntament amb la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen.

Ella mateixa es va unir a les preocupacions generals i va remarcar la necessitat d’evitar "tant sí com no" una ofensiva israeliana completa a Rafah, a l’extrem sud de l’enclavament, on s’aglomeren 1,4 milions de gazians. El mateix primer ministre d’Israel, Benjamin Netanyahu, va dir que "caldrà algun temps" fins que les seves tropes entrin a Rafah. Per la seva banda, l’Agència de les Nacions Unides per als Refugiats de Palestina (UNRWA) va presentar ahir el seu informe preliminar sobre les acusacions d’Israel de connivència amb Hamàs, que admet "àrees crítiques [que han de] ser enfortides i millorades", però en general aprova la seva activitat.

Només ahir 27 persones van morir en un atac israelià contra el camp de refugiats de Nuseirat, al centre de l’enclavament, i 23 més van morir en un altre bombardeig en un punt de distribució d’ajuda a la ciutat de Gaza. L’Oficina de Mitjans del Govern a l’enclavament palestí va denunciar que més de 100 treballadors humanitaris van morir i desenes van resultar ferits durant la setmana passada en vuit atacs portats a terme per les forces israelianes. Les tropes hebrees continuen assetjant l’hospital Al-Shifa, on van detenir més de 350 persones després de matar-ne i ferir-ne desenes en els últims dies.

"Silenciar les armes"

Notícies relacionades

A tota aquesta violència, s’hi suma la fam generalitzada. "Més de la meitat de la població [més d’un milió de persones] s’enfronten a una gana catastròfica, això no té precedents i empitjora dia a dia", va alertar Guterres. "Hem d’actuar abans que sigui massa tard", va instar alhora que va fer una crida a les autoritats israelianes perquè garanteixin l’accés "complet i sense restriccions" dels béns humanitaris a tot Gaza i perquè la comunitat internacional recolzi "plenament" els esforços humanitaris de l’ONU. El líder portuguès és a Brussel·les per a la cimera de líders europeus que se celebra avui i demà. Aquests tenen previst demanar una pausa humanitària immediata que condueixi a un alto el foc que sigui sostenible.

"Ens reunim en un moment particularment fosc en el qual el paper d’Europa a l’escenari mundial és més important que mai", va recordar Guterres, alhora que va remarcar la necessitat d’"unir-nos per silenciar les armes". Igual que ha fet el Canadà. El país nord-americà aturarà futures vendes d’armes a Israel després d’una votació no vinculant a la Cambra dels Comuns. Al costat de Guterres, Von der Leyen ha expressat que la UE està "molt preocupada" per la "situació humanitària catastròfica" i pel fet que Gaza està afrontant una "fam inacceptable".