La ultradreta a l’Argentina

Milei compleix 100 dies en el Govern entre protestes

Amb la recessió econòmica i una inflació trimestral del 60%, el líder perd popularitat

Milei compleix 100 dies en el Govern entre protestes

MATÍAS MARTIN CAMPANYA / EFE

1
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

"Som aquí perquè necessitem menjar, la gent cada vegada menja menys", van cridar mestresses de casa desesperades. Els talls d’accés a les principals ciutats de l’Argentina, portats a terme pels moviments socials i reprimits amb acarnissament per la policia de Buenos Aires, van marcar ahir els 100 dies de Govern de Javier Milei. Gasos, cops de pal i camions hidrants van posar el condiment a una jornada que no convidava a les celebracions.

Les forces del cel que sol invocar el mandatari amb afany bíblic no mostren predisposició d’ajudar. El país acumula una inflació trimestral pròxima al 60%, la pobresa ha augmentat al 57,4% i l’economia ha entrat en recessió. Els triomfs que l’Executiu d’ultradreta s’atribueix en la reducció draconiana del dèficit fiscal s’assemblen cada vegada més a un acte d’il·lusionisme. Les enquestes comencen a donar compte que la "lluna de mel" amb bona part de la societat s’està acostant a un final amarg.

Notícies relacionades

Un 69,8% dels argentins creu que és pitjor des que Milei, d’esquena al Congrés, va iniciar el 10 de desembre la seva gestió. Un 71% reconeix que el cost de la crisi no el paga l’anomenada "casta política" que es va convertir en el blanc de les invectives del president en el seu ascens al poder i a la qual va convocar tot just va formar Govern.

Segons la consultora Zuban Córdoba, el rebuig del Govern que comparteix l’anarcocapitalista amb la seva germana Karina va passar de 54,7% a 57,4%, contra un suport del 42,7%, tres punts menys que al febrer. Al seu torn, un 55% creu que la ultradreta avança en la direcció incorrecta. La popularitat del mandatari també ha baixat: li dona suport un 42,3% dels entrevistats. Havia arribat a un 60%.