Macron anuncia una "operació XXL" contra el tràfic de drogues

El president francès, de visita a Marsella, detalla el desplegament de 4.000 policies a la ciutat i dispositius en altres localitats

Macron anuncia una "operació XXL" contra el tràfic de drogues

KRISZTIAN BOCSI / BLOOMBERG

1
Es llegeix en minuts
Enric Bonet

És una visita amb una dimensió electoral evident. La campanya de les eleccions europees del 9 de juny –pràcticament els únics comicis amb una repercussió nacional abans de les presidencials del 2027– ha començat amb diversos mesos d’antelació a França i moltes de les decisions del president, Emmanuel Macron, es produeixen en aquesta clau. El viatge sorpresa d’ahir a Marsella es tracta d’una d’elles. Sense haver-ho anunciat amb anterioritat a la premsa, el dirigent centrista es va desplaçar a la segona localitat del país per anunciar una "operació XXL" i "sense precedents" contra el tràfic de drogues.

Tot i que aquests qualificatius resulten exagerats, l’Executiu francès ha impulsat un dispositiu de certa envergadura per combatre els narcotraficants. Des d’aquesta setmana, ha desplegat uns 4.000 agents suplementaris a Marsella. "Es tracta d’una gran operació que durarà diverses setmanes", va assegurar Macron durant el seu desplaçament a la banlieue nord de la segona localitat amb més habitants a França. "Volem fer sistemàtiques aquestes operacions places netes i es tracta de l’inici d’una desena" d’elles en altres localitats, va afegir. Durant una roda de premsa al gener, el president ja havia esbossat aquesta mesura, que pretén portar a terme ara.

49 morts el 2023

Notícies relacionades

En el cas de Marsella, en concret, les autoritats pretenen desmantellar les dues bandes que ensagnen la ciutat: els Yoda i DZ Mafia. La policia ja havia detingut la setmana passada 13 joves que presumptament formen part de la DZ Mafia. Aquestes detencions van estar relacionades amb l’homicidi d’un francès a Empúries (Alt Empordà) a finals de gener. Dilluns, "hi va haver més de 82 interpel·lacions i uns 60 arrestos", va indicar Macron. No obstant, el temps dirà si aquests esforços policials resulten eficaços en la lluita contra el narcotràfic, alimentat per les ingents quantitats de diners que mouen la droga i la demanda creixent a Europa.

El Vell Continent va camí de convertir-se en el principal mercat de cocaïna al món, per davant dels EUA. Aquest consum alimenta un dels principals focus de delinqüència i inseguretat. Marsella n’és un exemple. Quaranta-nou persones van morir i 118 van resultar ferides l’any passat a causa de les guerres de bandes.