Macron insisteix a no descartar l’enviament de tropes de l’OTAN a Ucraïna

Macron insisteix a no descartar l’enviament de tropes de l’OTAN a Ucraïna
1
Es llegeix en minuts
Enric Bonet

"Hem posat massa límits en el nostre vocabulari". El president francès, Emmanuel Macron, va insistir ahir en la seva estratègia de no descartar cap opció respecte a la guerra d’Ucraïna, fins i tot l’enviament de soldats de països de l’OTAN al país envaït. "Assumeixo el fet d’haver parlat d’aquesta possibilitat", va dir en una entrevista televisiva a l’Elisi. Malgrat haver generat certa discòrdia entre els seus aliats occidentals, el dirigent centrista va ratificar les seves polèmiques declaracions del 26 de febrer. I va intentar explicar-se sobre la lògica d’aquestes paraules –basades en l’"ambigüitat estratègica", segons Macron– amb l’objecte de frenar les ambicions de Rússia.

"No estem segurs de fer-ho. No estem en aquesta situació, però no descartem de moment aquesta opció", va respondre el president després que els periodistes de TF1 i de France 2 –les dues principals cadenes al país veí– li preguntessin sobre un possible enviament de soldats francesos a Ucraïna, que podria convertir aquesta potència nuclear en un país cobel·ligerant. No obstant, Macron va defensar que "França és un país de pau". "Mai portarem a terme una ofensiva, mai portarem la iniciativa", va afegir.

"Determinació i valentia"

Notícies relacionades

"Per aconseguir la pau a Ucraïna no podem ser dèbils i hem de fer front a la situació amb lucidesa, determinació i valentia", va manifestar l’inquilí de l’Elisi. Durant la seva entrevista, va reconèixer les actuals dificultats de l’Exèrcit ucraïnès: "La contraofensiva no va passar com esperàvem. La situació resulta difícil per als ucraïnesos, ja que tenen un nombre limitat d’homes davant Rússia, que és un país més gran".

Després d’haver-se caracteritzat el 2022 per la seva actitud dialogant respecte a Vladímir Putin, la posició de Macron ha anat canviant progressivament. Actualment, manté un dels discursos més combatius.