França acorda amb Còrsega dotar l’illa d’un estatut d’autonomia

França acorda amb Còrsega dotar l’illa d’un estatut d’autonomia

ENRIC BONET

1
Es llegeix en minuts
Enric Bonet

Un pas significatiu en les negociacions entre el Govern francès i les autoritats regionals de Còrsega. El ministre de l’Interior, Gérald Darmanin, va anunciar dilluns a la nit un acord sobre la concessió d’un estatut d’autonomia a aquesta illa francesa del Mediterrani. L’autonomista cors Gilles Simeoni, que porta les regnes de l’Executiu insular des del 2015, es va felicitar per aquest pacte "que inscriurà de manera irreversible una Còrsega autònoma en el si de la República". Amb aquesta mesura, el president francès, Emmanuel Macron, vol donar una resposta política a l’auge del sobiranisme a l’illa, el territori de la França metropolitana que compta amb un sentiment regionalista més gran.

Notícies relacionades

Després d’una reunió de cinc hores al Ministeri de l’Interior, a París, les autoritats parisenques i la delegació insular –composta per membres del Govern regional però també diputats i senadors– van arribar a un acord sobre una modificació constitucional. Volen incloure a la Carta Magna un article sobre "un estatut d’autonomia per a Còrsega". A més, reconeixerà "la comunitat històrica, lingüística i cultural" d’aquesta illa, amb una superfície més del doble que la de Mallorca, però amb una població tres vegades inferior (uns 340.000 habitants). El pacte també inclou una futura iniciativa legislativa que determinarà aquelles competències en què els representants regionals podran elaborar normes i lleis pròpies, que no contradiguin les nacionals.

L’acord "respecta les línies vermelles fixades pel president de la República i jo mateix", va destacar Darmanin. Macron s’oposa a dues de les principals reivindicacions dels sobiranistes corsos: el reconeixement de la cooficialitat de la llengua corsa i la creació d’un estatus específic per als habitants insulars amb l’objecte de fer front a les segones residències i l’especulació immobiliària. Les dues mesures han quedat aparcades.