Les rutes entre l’Àfrica i Europa

La UE formalitza el seu acord migratori amb Mauritània

Marlaska i Johansson anuncien el reforç dels protocols de retorn i readmissió i una col·laboració més estreta amb Frontex

La UE formalitza el seu acord migratori amb Mauritània

Marc Ferrà

1
Es llegeix en minuts
Marc Ferrà
Marc Ferrà

Periodista

ver +

La Unió Europea i Mauritània van firmar ahir una declaració per posar en marxa una aliança en matèria migratòria. Fins a Nouakchott, la capital del país africà, va viatjar la comissària europea d’Interior, Ylva Johansson, junt amb el ministre espanyol Fernando Grande-Marlaska i la secretària d’Estat d’Asil i Migració de Bèlgica, Nicole de Moor. L’acord conjunt preveu "reforçar els esforços per prevenir la migració irregular", a més de "combatre" les màfies que organitzen els viatges, segons el text de la declaració.

Entre els punts pactats també es precisa que les dues parts "intensificaran la seva cooperació en matèria de retorn i readmissió" dels mauritans que són a Europa sense residència ni visat, a més d’una "cooperació més estreta" amb Frontex (Agència Europea de la Guàrdia de Fronteres i Costes). Aquests acords inclouen, a més, mesures per "crear oportunitats d’ocupació" a Mauritània i "reforçar la capacitat d’acollida i atenció als sol·licitants d’asil i refugiats".

Exemple a seguir

Aquest full de ruta "permetrà intensificar els esforços conjunts per lluitar contra els traficants", va manifestar Johansson, que a més va lloar l’"excel·lent" tasca que ja fa Mauritània en aquest aspecte. Grande-Marlaska va definir el treball entre els dos països com "un dels exemples de cooperació operativa bilateral més eficaç" entre Europa i l’Àfrica, i va ressaltar que Nouakchott és un "soci estratègic prioritari".

Notícies relacionades

En poc temps, Espanya i la UE han redoblat la cooperació migratòria amb Mauritània. En tres mesos s’han repetit les visites oficials. El ministre d’Exteriors, José Manuel Albares, hi va acudir al desembre; Pedro Sánchez, al febrer, i el responsable d’Interior, Grande-Marlaska, ahir. La motivació i el tema que centra aquests viatges és l’augment de la sortida d’embarcacions cap a les Canàries.

Mauritània ja forma part del club de països, com el Senegal, el Marroc, Tunísia i el Níger, amb el quals la UE ha estret llaços i ha firmat pactes milionaris en cooperació migratòria i inversions.