Brussel·les pagarà 50 milions d’euros a la UNRWA

L’Agència de l’ONU per als Refugiats Palestins es compromet a més controls

Brussel·les pagarà 50 milions d’euros a la UNRWA

Silvia Martinez

1
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

La Comissió Europea desemborsarà la setmana vinent un primer tram de 50 milions d’euros dels 82 milions previstos el 2024 per a l’Agència de l’ONU per als Refugiats Palestins (UNRWA). Les acusacions sobre la presumpta participació d’alguns treballadors de l’agència en activitats terroristes vinculades als atacs del 7 d’octubre contra Israel van fer que alguns governs europeus anunciessin la suspensió de les ajudes a la cooperació i que Brussel·les demanés una auditoria interna urgent i la revisió dels seus sistemes de control.

Notícies relacionades

Passat un mes i després dels compromisos assumits per l’agència, liderada pel suís Philippe Lazzarini, Brussel·les va decidir alliberar un finançament "vital" per a milions de persones a la regió. "Com es va exposar el 29 de gener, la Comissió ha avaluat la seva decisió de finançament de la UNRWA en vista de les gravíssimes acusacions formulades el 24 de gener que impliquen diversos membres del personal en els atroços atemptats del 7 d’octubre. Ha tingut en compte les mesures adoptades per l’ONU i els compromisos que la Comissió va exigir a la UNRWA", va explicar ahir l’Executiu comunitari en un comunicat.

Brussel·les dona per bona la investigació realitzada per l’oficina de supervisió interna de l’ONU i la creació d’un grup de revisió independent que estarà dirigit per l’exministra d’Exteriors francesa Catherine Colonna i que s’encarregarà d’avaluar si l’agència està fent el possible per garantir la "neutralitat" i respondre a les acusacions d’infracció. Durant els contactes de les últimes setmanes, la UNRWA també es va comprometre amb Brussel·les a garantir que es realitza una revisió del seu personal per confirmar que no van participar en els atacs, i a establir més controls per mitigar aquesta mena de riscos en el futur.

Temes:

Israel