El Suprem dels EUA decidirà sobre la immunitat de Trump

L’alt tribunal estudiarà per primera vegada la qüestió després de les al·legacions de l’expresident en el cas de l’assalt al Capitoli

El Suprem dels EUA decidirà sobre la immunitat de Trump

AP/Alex Brandon

2
Es llegeix en minuts
I. n.

¿Té un president dels Estats Units immunitat davant persecucions penals per actes que va cometre mentre estava en el càrrec? Això és el que ha al·legat Donald Trump per mirar de deslliurar-se o posposar el judici que afronta a Washington pels seus intents de revertir els resultats legítims de les eleccions presidencials, un dels quatre casos penals en contra seu. I és una qüestió sobre la qual, per primera vegada en la història, decidirà el Tribunal Suprem.

L’alt tribunal va anunciar ahir que accepta estudiar aquesta al·legació de Trump. En una ordre recollida en una sola pàgina, anuncia que la vista oral de presentació d’arguments de les parts se celebrarà la setmana del 22 d’abril. Mentrestant, deixa congelat de moment l’avenç del procés judicial, un dels quatre penals que afronta Trump.

Revés per al fiscal especial Smith

La decisió del Suprem planteja inicialment un revés per al fiscal especial Jack Smith, que havia sol·licitat al Suprem que rebutgés l’al·legació de Trump, a qui en aquest cas ha imputat amb quatre delictes: conspiració per defraudar als EUA, conspiració per obstruir al Congrés la certificació de la victòria de Joe Biden, l’obstrucció d’un procediment del Congrés i conspiració contra el dret de vot.

Smith també va apressar el Suprem, que en cas d’acceptar-la, es fes el procés de forma expedita. Atès que el Suprem podria anunciar la seva decisió en qualsevol moment després de la vista d’abril, encara quedaria marge perquè el judici, l’inici del qual va arribar a estar planejat per a dilluns vinent, se celebrés abans de les eleccions presidencials de novembre.

Notícies relacionades

Trump és l’aclaparador favorit per ser el candidat republicà en aquestes eleccions i, si s’imposés a Joe Biden el 5 de novembre i arribés de nou a la presidència, podria buscar donar-se un perdó o col·locar un fiscal general al capdavant del Departament de Justícia que retirés el cas.

Un grup de tres jutges d’un tribunal federal d’apel·lacions va rebutjar a principis de febrer les al·legacions d’immunitat de Trump. En aquella decisió, les magistrades (dues d’anomenades per un president demòcrata i una per un republicà) van escriure: «L’antic president Trump s’ha convertit en el ciutadà Trump, amb totes les proteccions de qualsevol altre acusat penal […]. Però qualsevol immunitat executiva que l’hagués pogut protegir mentre servia com a president ja no el protegeix contra aquesta imputació».