Nova estratègia europea

Von der Leyen proposa compres conjuntes de material militar

La presidenta de la Comissió advoca per "propulsar la indústria de la defensa" de la UE

«En defensa, la cooperació no és la regla i ho volem canviar», afirma l’Executiu comunitari 

Von der Leyen proposa compres conjuntes de material militar

Silvia Martinez

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

La "brutal" guerra de Rússia a Ucraïna ha entrat aquesta setmana en el seu tercer any i ho ha fet colpejant amb més intensitat que mai els ucraïnesos gràcies a la munició i els drons que els subministren aliats "autoritaris" com Corea del Nord i l’Iran. Un escenari que augura un futur incert, que obliga la Unió Europea a "despertar" i a fer-ho "de manera urgent", va avisar ahir la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen. L’alemanya va confirmar que en els pròxims dies el seu Executiu presentarà la primera estratègia industrial de defensa de la UE per impulsar les compres conjuntes de material militar com es va fer amb les vacunes i el gas.

Nova estratègia

Per a això la Comissió Europea proposarà en els pròxims dies la primera estratègia industrial de defensa europea amb una prioritat en ment: "Gastar més, millor i en Europa". En els últims mesos els Vint-i-set han fet molt. Els pressupostos en defensa han augmentat i 18 dels 31 països aliats de l’OTAN –molts d’aquests europeus– dedicaran aquest any a la despesa militar més del 2% del PIB, però vista la "urgència" és necessari fer molt més. "Hem de canviar el paradigma i passar al mode d’economia de guerra. Això significa que la indústria europea de defensa ha d’assumir més riscos, amb el nostre suport donant-los més visibilitat", afirma el comissari d’Indústria, Thierry Breton.

La nova iniciativa, i el Programa Europeu d’Inversions en Defensa que l’acompanyarà, impulsarà les compres conjuntes de munició i equipament militar entre els estats membres, com ja es va fer amb les vacunes contra la covid-19 i el gas natural, el desenvolupament d’un mecanisme de vendes similar al nord-americà que permeti anticipar la demanda i respondre amb rapidesa, la creació d’un catàleg d’equipaments disponibles al continent i sistemes més interoperatius.

"En defensa la cooperació no és la regla i és el que volem canviar", afirmen fonts de l’Executiu comunitari sobre un pla que aspiren a veure aprovat per a mitjans del 2025. "Ens ajudarà a reduir la fragmentació i augmentar la interoperabilitat. Però per a això hem d’enviar col·lectivament un senyal clar a la indústria. Per això estudiarem la manera de facilitar acords de compra anticipada posant el pressupost europeu com a garantia. Això donarà a les empreses de la indústria de defensa comandes estables i previsibilitat a llarg termini", va explicar Von der Leyen.

"Acostar Ucraïna a Europa"

Notícies relacionades

El pla també contempla identificar projectes europeus de defensa d’interès comú, per concentrar els esforços i els recursos allà on tinguin més impacte i valor afegit, i aprofitar l’experiència ucraïnesa al camp de batalla creant una Oficina d’Innovació en Defensa amb seu a Kíiv que permetrà "acostar encara més Ucraïna a Europa".

Tot això requerirà no només finançament públic, sinó també capital privat i una "nova mentalitat europea en matèria de defensa" a les institucions. "Per aquesta raó em sento molt encoratjada per les paraules de la presidenta Nadia Calviño que el Banc Europeu d’Inversions està disposat a fer més per contribuir a projectes conjunts que impulsin la indústria europea de defensa. Faig una crida als estats membres a donar suport a aquesta proposta", va indicar.

Temes:

OTAN