Una moció sobre l’alto el foc a Gaza agita el Parlament britànic

Prop de 60 diputats exigeixen la dimissió del president de la Cambra per saltar-se el procediment habitual i permetre la votació

lpedragosa33616867 this screengrab taken from the parliamentary recor160426190817

lpedragosa33616867 this screengrab taken from the parliamentary recor160426190817 / STR

2
Es llegeix en minuts
Lucas Font
Lucas Font

Corresponsal.

ver +

La votació d’una moció sobre el conflicte a Gaza va posar ahir potes enlaire el Parlament britànic. El president de la Cambra dels Comuns, Lindsay Hoyle, va ser blanc de les crítiques de diputats del Partit Conservador i del Partit Nacional Escocès (SNP) per saltar-se el procediment habitual i permetre la votació d’una esmena del Partit Laborista en el debat sobre un alto el foc immediat a la Franja, impulsat dimecres pels nacionalistes escocesos. La decisió de Hoyle, que va ser diputat laborista durant dues dècades, va provocar que prop de 60 membres de la Cambra n’exigissin la dimissió ahir, malgrat les disculpes del mateix president.

El debat impulsat per l’SNP es va produir durant un dels pocs dies en què aquest partit té permès liderar l’agenda parlamentària. Aquests dies són coneguts com a opposition days (dies de l’oposició) i permeten als partits minoritaris proposar mocions sobre temes que consideren rellevants, tot i que la votació no és vinculant.

Els debats sobre aquest assumpte han sigut un tema sensible per al Partit Laborista des que Israel va iniciar els bombardejos després dels atacs de Hamàs del 7 d’octubre. El seu líder, Keir Starmer, ha evitat afegir-se a les peticions d’un alto el foc immediat a la Franja, malgrat que una part significativa del seu partit sí que s’hi ha mostrat a favor. En una votació semblant el novembre passat, més de 50 diputats laboristes van recolzar una moció de l’SNP per exigir un alto el foc immediat a Gaza, en contra de les ordres de la direcció del partit. Una desena d’ells van renunciar, a més, a càrrecs destacats dins del grup parlamentari per mostrar el seu desacord amb Starmer en aquesta matèria.

El líder laborista s’arriscava dimecres que les divisions en el seu partit s’escenifiquessin de nou. Una cosa que va mirar d’evitar presentant una esmena per modificar lleugerament la moció de l’SNP, que exigeix, entre altres coses, el final del "càstig col·lectiu" contra la població palestina. Els laboristes van suavitzar la moció reclamant un "alto el foc humanitari immediat" a Gaza, el cessament de les hostilitats entre les dues parts i l’alliberament dels ostatges que segueixen en mans de Hamàs.

Notícies relacionades

Poc habitual

Hoyle va acceptar que aquesta esmena fos votada a la Cambra, una cosa molt poc habitual en els dies reservats a un altre partit de l’oposició, en una decisió que va donar als diputats laboristes l’oportunitat de votar per una alternativa, evitant-los el mal tràngol d’haver de posicionar-se a favor o en contra de la moció dels nacionalistes escocesos.