El conflicte del Pròxim Orient

Hamàs planteja "concessions" per a la treva si hi ha garanties per als seus líders

El grup palestí "ha renunciat a la seva exigència" d’una retirada israeliana completa de la Franja, segons fonts pròximes a les negociacions

Hamàs planteja "concessions" per a la treva si hi ha garanties per als seus líders

ANDREA LÓPEZ-TOMÀS

3
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs

No hi ha descans per a Gaza. A mesura que augmenten els temors sobre la crisi humanitària, Israel manté la seva ofensiva sobre Rafah. Els bombardejos d’ahir van matar almenys 48 persones, un terç de les quals eren nens. Ja són gairebé 30.000 palestins morts en menys de cinc mesos de guerra oberta. La gravetat de la situació a l’enclavament hauria portat Hamàs a canviar la seva posició en les negociacions oferint certes "concessions" al diàleg que està tenint lloc aquests dies al Caire. Segons van informar fonts palestines pròximes a elles a l’agència Efe, el grup palestí "ha renunciat a la seva exigència d’un alto el foc permanent i una retirada israeliana completa de Gaza, a canvi de garanties perquè els seus líders no siguin assassinats". Al tancament d’aquesta edició, ni Israel ni els mediadors qatarians i egipcis havien confirmat aquesta informació.

Nova ronda de diàleg

Aquestes mateixes fonts van expressar el seu optimisme en les seves declaracions a Efe, suggerint la possibilitat de l’anunci d’una nova treva "la setmana vinent" després d’una nova reunió prevista a París entre els caps dels serveis d’intel·ligència d’Israel, els Estats Units i Egipte, a més del primer ministre de Qatar. Ahir va concloure una nova ronda de diàleg de dos dies al Caire amb la participació d’una delegació de Hamàs, encapçalada pel líder del seu buró polític Ismail Haniyeh. En aquesta, també hi van prendre part Brett McGurk, assessor per al Pròxim Orient del president nord-americà, Joe Biden, i que va viatjar ahir a Israel, i responsables del servei general d’intel·ligència egípcia, liderats pel seu cap, Abbas Kamel.

Una sola treva

Per la seva banda, Moussa Abu Marzouk, un alt funcionari de Hamàs, va confirmar que hi pot haver avenços en les negociacions en el futur pròxim. En una entrevista amb el canal egipci Al-Ghad, va dir que, per a ells, el principal obstacle per a un acord és la negativa d’Israel a retirar les seves forces terrestres de la Franja de Gaza i va reiterar que les seves condicions per a un acord són el cessament de les hostilitats i la tornada dels desplaçats al nord de l’enclavament. A més, va exigir l’alliberament de 500 presos palestins per cada ostatge israelià, que són uns 134 encara en captiveri. Abu Marzouk va prometre que Hamàs "continuarà la seva lluita fins a la victòria o el martiri" i no deposarà les armes. Aquestes declaracions creuades dificulten la consecució d’un acord entre les parts.

Durant els últims quatre mesos i mig de guerra, només ha tingut lloc una treva mediada per Egipte i Qatar, amb l’ajuda dels EUA, a finals del novembre passat. Al llarg d’una setmana, 105 ostatges van ser alliberats i 240 presos palestins, tots dones i nens, excarcerats i es va augmentar l’entrada d’ajuda humanitària a l’enclavament. Però les declaracions dels dos bàndols en les últimes setmanes semblaven allunyar cada vegada més la repetició d’aquest escenari. Els líders polítics i militars israelians han deixat clar que les seves prioritats passen per tornar els ostatges a casa, aniquilar Hamàs i eliminar qualsevol amenaça a la seguretat d’Israel a la Franja de Gaza. Les noves "concessions" del grup palestí per mantenir els seus líders amb vida són molt lluny d’aquests objectius.

Notícies relacionades

"Butxaques humanitàries"

Per ara, Israel està buscant palestins que no estiguin afiliats a Hamàs per gestionar els assumptes civils en zones de la Franja de Gaza dissenyades com a camps de proves per a l’administració de l’enclavament en la postguerra, segons va afirmar ahir un alt funcionari israelià a Reuters. Aquest pla també exclouria qualsevol persona vinculada a l’Autoritat Palestina. Hamàs ha denunciat que aquesta gestió de les "butxaques humanitàries" d’on el grup ha sigut expulsat equivaldria a una reocupació israeliana de Gaza i estava condemnada al fracàs. "Busquem les persones adequades perquè facin un pas endavant, però està clar que per això caldrà temps, ja que ningú es presentarà si creu que Hamàs els posarà una bala al cap", va dir el funcionari anònim.

Temes:

Gaza Intel Israel