La UE aplaudeix el pla de Polònia per restaurar la independència judicial

Varsòvia presenta a la Unió les reformes que serviran per posar fi al procediment sancionador per violació dels valors europeus

La UE aplaudeix el pla de Polònia per restaurar la independència judicial

OLIVIER MATTHYS / EFE

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

L’elecció del proeuropeu Donald Tusk, expresident del Consell Europeu entre el 2014 i el 2019, com a primer ministre de Polònia l’any passat ha suposat un canvi de rumb radical en la política polonesa que comença a concretar-se en fets. El ministre de Justícia polonès, Adam Bodnar, va presentar ahir davant els ministres d’Afers Europeus el pla de reformes amb què Varsòvia aspira a restaurar l’Estat de dret i la independència judicial al país i posar fi així al procediment sancionador de l’article 7 activat fa sis anys per Brussel·les. Les reaccions de la resta de governs han sigut "positives", segons la ministra d’Exteriors belga, Hadja Lahbib. "Voler és poder", va afegir criticant a l’anterior ministre de Justícia polonès no haver trepitjat mai Brussel·les.

L’anomenat botó nuclear és un mecanisme previst a l’article 7 del Tractat de la UE que permet castigar als estats membres si es constata una "violació greu i persistent" dels valors europeus i que pot portar, en última instància, a la retirada del dret de vot en el Consell. La Comissió Europea va decidir activar-lo contra Varsòvia fa sis anys, després de dos anys d’infructuós diàleg amb el Govern liderat llavors per l’ultraconservador partit Llei i Justícia (PiS), per la deriva autoritària i les reformes judicials introduïdes en els vuit anys que es va mantenir en el poder.

Una deriva que també ha portat Brussel·les a congelar milions d’euros dels fons de recuperació (al desembre només es va desbloquejar un avançament de 5.100 milions dels 60.000 milions assignats en el pla de recuperació). El mateix que passa amb Hongria, tot i que en el seu cas el procediment va ser activat pel Parlament Europeu el setembre del 2018. Malgrat tot, de moment el procediment només havia donat lloc a discussions sense arribar a passar a l’etapa sancionadora.

"Un pla realista"

En el cas polonès, la situació podria començar a esmenar-se ben aviat. "Després de sis anys de discussions sobre la reforma judicial polonesa hem escoltat un pla realista que ha de restaurar la independència del poder judicial, que està en joc a Polònia", va valorar la vicepresidenta responsable de Valors i Transparència de la Comissió, Vera Jourova.

Notícies relacionades

"Hi ha voluntat d’avançar en la reforma de la justícia i restablir la independència dels jutges. Entenc que anem cap a un procediment en el qual els jutges seran nomenats pels seus iguals i no pel poder polític", va destacar Lahbib sobre un dels elements del pla que també inclou canvis en el Tribunal Constitucional, el Tribunal Suprem, l’estatut dels tribunals ordinaris i la separació de funcions del Ministre de Justícia i la Fiscalia General.

Tot i que no hi ha terminis ni està clar quines etapes seguir per tancar el procediment de l’article 7, la intenció de la presidència belga de la UE –el mateix que la de Polònia– és clausurar-lo abans que acabin el seu mandat semestral a finals de juny. Els protagonistes veuen una "dinàmica positiva" i determinació en l’Executiu de Tusk de revertir la tendència, tot i que la Comissió Europea afronta el procés amb una mica més de cautela.