Fundador de Wikileaks

Assange s’aferra a la seva última oportunitat per evitar l’extradició

Un tribunal britànic inicia una audiència per decidir sobre l’entrega del periodista als EUA

FILE PHOTO: WikiLeaks founder Julian Assange arrives at the Westminster Magistrates Court, after he was arrested  in London, Britain, April 11, 2019. Reuters Photographer Hannah McKay:/File Photo

FILE PHOTO: WikiLeaks founder Julian Assange arrives at the Westminster Magistrates Court, after he was arrested in London, Britain, April 11, 2019. Reuters Photographer Hannah McKay:/File Photo / Hannah Mckay (REUTERS)

1
Es llegeix en minuts
Lucas Font
Lucas Font

Corresponsal.

ver +

El Tribunal Superior d’Anglaterra i Gal·les inicia avui una audiència per decidir si dona via lliure a l’extradició de Julian Assange als Estats Units, on s’enfronta a una condemna de fins a 175 anys de presó per revelar milers de documents classificats del Pentàgon sobre les guerres de l’Iraq i de l’Afganistan. La defensa del fundador de Wikileaks, en presó provisional des del 2019, ha alertat del risc que l’extradició pot suposar per a la seva salut física i mental. Stella Assange, esposa i advocada de l’activista, ha qualificat els processos judicials contra el seu marit com un "moviment mafiós" que suposen un atac clar contra la llibertat d’expressió.

La defensa apel·la als suposats intents d’assassinat d’Assange i considera que la seva entrega suposaria una violació de l’article 4 del tractat d’extradició del Regne Unit, que prohibeix les devolucions per "delictes polítics". Si els jutges li donen la raó, el periodista podrà recórrer davant els tribunals britànics. En cas contrari haurà de fer-ho davant el Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH).