Orbán tanca l’escàndol de pederàstia amb dos cessaments

Orbán tanca l’escàndol de pederàstia amb dos cessaments

DENES ERDOS / AP

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El primer ministre d’Hongria, l’ultranacionalista Viktor Orbán, va assenyalar ahir que la dimissió de la presidenta del país, Katalin Novák, deixa solucionat l’escàndol per l’indult a un directiu d’un orfenat que havia encobert diversos casos de pederàstia, i que ha causat també la renúncia de l’exministra de Justícia i d’un bisbe. "Les onades de la consternació només van poder ser dominades amb la dimissió de la presidenta. Va passar el que havia de passar", va assegurar Orbán, en el seu discurs sobre l’estat de la nació, en la seva primera referència pública a un escàndol que ha provocat una gran protesta antigovernamental.

El primer ministre va assegurar que el començament del 2024 ha sigut "un malson", amb referència a la dimissió de la presidenta Novák i a l’anunci de Judit Varga, exministra de Justícia que va firmar l’indult l’any passat, de retirar-se de la política i no ser cap de llista per a les eleccions europees de juny.

Encobriment

Notícies relacionades

Fa dues setmanes la premsa hongaresa va informar que Novák va indultar l’abril del 2023 un membre de la directiva de l’orfenat que va mirar d’encobrir, fins i tot amb amenaces a les víctimes, una desena de casos de pederàstia comesos pel director de la institució. Les dues polítiques, molt pròximes a Orbán i les dues úniques dones amb poder polític, han dimitit, sense que el primer ministre s’hagi manifestat sobre el cas.

L’escàndol ha minat la credibilitat del Govern i del mateix Orbán, que es presenta com a defensor de la família tradicional i que ha arribat a aprovar una llei, qualificada de defensa del menor, que vincula la pederàstia amb l’homosexualitat. Divendres a la tarda més de 40.000 persones van participar en una protesta per sol·licitar més protecció als nens que viuen en llars i que són víctimes d’abusos. Orbán ha promès reforçar la llei de protecció infantil.

Temes:

Govern Hongria