Veus crítiques

Perfil | Navalni, castigat i «recastigat» pel règim rus

L’opositor és a la presó des del gener del 2021 i des d’aleshores s’han presentat noves acusacions que han allargat la seva estada a la presó

Perfil | Navalni, castigat i «recastigat» pel règim rus
4
Es llegeix en minuts
Àlex Bustos
Àlex Bustos

Periodista

ver +

L’últim que es va saber de l’opositor rus Aleksei Navalni es remunta al febrer, quan es va donar a conèixer que passaria els pròxims sis mesos en una cel·la d’aïllament més dura encara. En aquest lloc es mantindria completament sol durant aquest temps i tindria totalment prohibit rebre cap tipus de visites. I, tot i que la notícia més recent relacionada amb ell va ser l’Oscar que va rebre el seu documental diumenge passat, ara per ara es desconeix encara la reacció del protagonista.

Just quan, a principis de febrer, es van anunciar les noves condicions, a través del seu compte de Twitter, els seus col·laboradors van exposar aquesta dura realitat. «Allà no es permeten visites. Això significa més d’un any sense visites. Fins i tot els maníacs i assassins en sèrie condemnats a cadena perpètua tenen dret a rebre una visita, però jo, no», deia el missatge. Prèviament, havia criticat i condemnat la guerra d’Ucraïna a través dels seus col·laboradors en xarxes socials.

 

L’última part del seu camí tortuós va començar el 2020, quan va estar fent diferents activitats i reunions per preparar algunes estratègies electorals destinades a «rascar» poder al partit del president rus, Vladímir Putin, Rússia Unida. Quan tornava a Moscou des de Sibèria, on es va reunir amb gent afí, va ser enverinat amb un agent nerviós que va estar a punt d’acabar amb la seva vida. Segons les investigacions del seu propi equip, sembla que li van posar el verí a la roba interior. Li va fer efecte en ple vol i gràcies que el pilot va fer un aterratge d’emergència va poder sobreviure.

 

Recuperació i tornada a Rússia

Es va mantenir en coma durant diversos dies, fins que el Govern rus va permetre que un avió medicalitzat el traslladés a Berlín. Allà, els doctors van apuntar que la toxina utilitzada contra ell era Novitxok, un potent verí d’elaboració soviètica que delata una autoria russa, cosa que des del poder s’ha negat malgrat les evidències. Les mateixes autoritats russes han admès haver seguit les activitats de Navalni de manera exhaustiva, a causa de «les seves intencions d’enderrocar el Govern i les seves connexions amb agències estrangeres». Després d’unes setmanes de recuperació a Alemanya, se li va requerir tornar a Rússia per complir una condemna d’un any i mig que tenia en suspensió pel cas Yves Rocher, en el qual se l’acusava de frau i blanqueig de capitals. El Tribunal Europeu de Drets Humans el va assenyalar com un judici motivat políticament.

Mentre encara era a la presó complint la seva primera pena, se’l va jutjar novament el febrer del 2022 – abans de l’inici de l’ofensiva russa a Ucraïna– per estafa. Se’l va acusar d’haver-se quedat amb donacions per a la seva Fundació Anticorrupció. La mateixa organització va ser declarada il·legal per «extremisme» el 2021 i va quedar al mateix nivell que Estat Islàmic o Al-Qaida. L’acusació va començar parlant de 300.000 afectats tot i que finalment es van quedar en quatre. En aquest nou judici el van condemnar a nou anys més de presó, decisió criticada per oenagés com Amnistia Internacional, que va qualificar el judici de «farsa».

Lluitar contra Putin

La seva croada personal contra la corrupció va començar el 2011. Aquell any va fundar la Fundació Anticorrupció (FBK, per la seva sigla en rus), una ONG que investigava a diferents nivells la corrupció dins del país euroasiàtic. No obstant, la fama li va arribar per ser una de les veus més actives durant les protestes d’aquell mateix any. Els russos en aquell moment es manifestaven contra la corrupció i contra el Govern. No es va quedar allà, va voler presentar-se a les presidencials per disputar al mateix Putin el seu lloc de president de Rússia el 2018, cosa que no va poder ni intentar al quedar inhabilitat per tenir causes suspeses per la justícia russa.

En paral·lel a les activitats merament polítiques com intentar disputar escons a l’oficialisme, el FBK ha investigat la corrupció de grans noms de la política russa i ho ha difós en obert per Youtube i altres canals. Entre els assenyalats hi ha l’expresident rus Dmitri Medvédev o l’alcalde de Moscou Serguei Sobianin. No obstant, la investigació de més calat va ser la que va denunciar l’existència del denominat «Palau de Putin», que va aconseguir assolir la barbaritat de 126 milions de reproduccions, una xifra enorme tenint en compte que a Rússia viuen 146 milions de persones.

Notícies relacionades

 

Navalni sempre ha sigut algú amb pocs pèls a la llengua a l’hora de parlar de política, fins i tot abans de ser conegut. A principis del mil·lenni va protagonitzar alguns vídeos en els quals criticava els immigrants d’Àsia Central i del Caucas, i fins i tot va arribar a utilitzar paraules com ‘escarabats’. Tot i que aquest tipus de missatges els va abandonar fa anys, mai va demanar disculpes públiques per fer-los, cosa que l’ha perseguit i que ha sigut utilitzada pels seus crítics

Temes:

Rússia