El risc de la intel·ligència artificial

Google, Microsoft i Meta pacten limitar els ‘deepfakes’ electorals

Les grans tecnològiques firmaran aquesta setmana el manifest d’un acord que no veta els continguts polítics enganyosos

Google, Microsoft i Meta pacten limitar els ‘deepfakes’ electorals
1
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Les grans empreses tecnològiques que lideren el desenvolupament de la intel·ligència artificial (IA) firmaran aquesta setmana un manifest en el qual es comprometran a combatre l’ús de deepfakes per a la manipulació política en un 2024 que serà l’any electoral més gran de la història.

L’acord estarà firmat per Google, Microsoft, Meta (Facebook), OpenAI, Adobe i TikTok. No obstant, aquests gegants no prohibiran els continguts polítics enganyosos generats amb les seves aplicacions d’IA, segons una còpia obtinguda per The Washington Post. En el seu lloc, prometran crear sistemes d’identificació i alerta. A més, s’"educarà" els usuaris per ajudar-los a enfrontar-se als deepfakes. Per acabar-ho d’adobar, es tractarà d’un compromís voluntari, així que no estaran obligades a fer el que diuen que faran.

Notícies relacionades

Els deepfakes se serveixen de la IA per generar imatges i àudios que puguin clonar de manera convincent la cara i la veu de les seves víctimes, suplantant així la seva identitat. Aquesta tecnologia és cada vegada més sofisticada, cosa que dificulta determinar si allò que veiem i escoltem és real o una campanya de manipulació.

Aquesta possibilitat suposa un risc majúscul per a la democràcia. "La generació i distribució intencionades i no divulgades de continguts electorals enganyosos basats en IA poden induir el públic a error i posar en perill la integritat dels processos electorals", es reconeix en l’acord.