Després de la formació de Govern

El Sinn Féin reclama obrir el debat sobre la reunificació d’Irlanda

Els republicans demanen que Londres i Dublín donin suport a una «conversa» sobre el referèndum 

El partit insisteix a implicar el màxim d’actors

El Sinn Féin reclama obrir el debat sobre la reunificació d’Irlanda

lucas font

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Menys d’una setmana després de l’històric nomenament d’una ministra principal del Sinn Féin a Irlanda del Nord (Michelle O’Neill), el partit republicà va tornar ahir a posar sobre la taula la convocatòria d’un referèndum de reunificació abans que acabi la dècada. Un camí que es preveu llarg i que pretén posar en marxa obrint un debat públic a la ciutadania, amb el suport dels governs del Regne Unit i d’Irlanda i involucrant també els unionistes, amb qui es reparteixen el poder a Belfast, tal com estableixen els acords de pau del Divendres Sant.

L’objectiu del Sinn Féin és plantejar la reunificació com un objectiu a mitjà termini, al mateix temps que construeix una base àmplia a través d’un Govern eficient i responsable a Irlanda del Nord. Els màxims responsables del partit republicà, vinculat històricament al terrorisme de l’IRA, insisteixen en la necessitat de sumar el màxim d’actors possibles, tant catòlics com protestants, en un debat "respectuós" i "madur" per definir el futur de la província autònoma.

"El camí cap a la reunificació ha de començar ara, avalat pel Govern de Dublín, independentment de qui hi hagi en aquest Govern", va dir ahir la presidenta del Sinn Féin, Mary Lou McDonald, en una roda de premsa a Londres amb corresponsals estrangers. "Necessitem tenir una conversa inclusiva perquè això desemboqui en una transició constitucional planificada, ordenada, pacífica i democràtica". El partit republicà confia a aconseguir una victòria en les pròximes eleccions a la república d’Irlanda, previstes per a principis del 2025, per comandar des dels dos territoris aquesta transició.

Baixada en les enquestes

Notícies relacionades

El terreny electoral, no obstant, està més obert que mai. L’última enquesta publicada ahir per l’Irish Times mostra una pèrdua de suport al Sinn Féin de sis punts percentuals respecte de l’estudi anterior. La força republicana continua liderant les enquestes a Irlanda, amb una intenció de vot del 28%, però l’avantatge respecte als seus immediats perseguidors, els partits de centredreta Fianna Fáil i Fine Gael –que ostenten el Govern actual juntament amb els Verds–, s’ha retallat fins als vuit punts.

L’objectiu del Sinn Féin és recuperar la confiança dels electors posant el focus en les polítiques públiques als dos costats de la frontera, inclosa la millora de l’educació i de la sanitat, així com en el creixement econòmic.